Vosganian: Nu sunt semnale ca ar fi nevoie de majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare

Data publicarii: 03-10-2008 | Finante-Banci

Varujan VosganianGuvernul are consultari permanente cu BNR insa, pana in prezent, nu exista niciun semnal pentru necesitatea majorarii garantarii depozitelor bancare, a declarat, joi, ministrul Economiei si Finantelor (MEF), Varujan Vosganian.

"Depozitele populatiei nu sunt puse in pericol, iar, in urma consultarilor cu banca centrala, pana in prezent, nu exista niciun semnal ca pragul maxim de garantare a depozitelor ar trebui sa creasca", a spus Vosganian.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a cerut Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) si Bancii Nationale a Romaniei (BNR) majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare pentru populatie si companii peste nivelul actual de 20.000 euro, potrivit unui comunicat trimis, joi, de asociatie.

"AOAR urmareste cu maxima atentie evolutiile ce au loc pe pietele bursiere si financiare, la nivel international, si influentele ce se manifesta asupra sistemului bancar din Romania. Masuri similare au fost adoptate recent in Irlanda, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii", se arata in comunicatul asociatiei.

In prezent, statele din UE au fonduri nationale de garantare a depozitelor, ale caror limite difera de la tara la tara.

Astfel, schema de garantare a depozitelor din Romania garanteaza rambursarea depozitelor in banci ale persoanelor fizice pana la un plafon de 20.000 euro/deponent, in timp ce sistemul similar din Franta, mult mai generos, garanteaza depozitele pana la limita de 70.000 euro.

Guvernul Irlandei a anuntat, marti, ca va garanta pe o perioada de doi ani toate depozitele bancare, pentru a mentine stabilitatea financiara in contextul turbulentelor din pietele internationale, ce au afectat desebit de grav cotatia titlurilor bancilor irlandeze. Pe 20 septembrie, dupa ce banca americana de investitii Lehman Brothers si-a declarat falimentul, guvernul irlandez a majorat plafonul garantiei de stat la depozite, de la 20.000 euro la 100.000 euro.

Marea Britanie are in vedere majorarea plafonului maxim de garantare a depozitelor de la 35.000 de lire sterline (44.000 euro), la 50.000 de lire (63.000 euro).

In Statele Unite ale Americii, planul Paulson de sustinere a sectorului bancar, aprobat miercuri de Senat, a fost usor revizuit, introducand o crestere a plafonului depozitelor garantate de stat pentru clientii bancilor, de la 100.000 dolari la 250.000 dolari. Au fost introduse, de asemenea, facilitati fiscale pentru clasa medie si pentru micile intreprinderi. Aceasta varianta mai asteapta, vineri, votul Camerei Reprezentantilor, care a respins initial planul, provocand caderea brutala a indicelui Dow Jones si burselor din intreaga lume.

NewsIn