Clientii bancii Northern Rock se napustesc la ghisee pentru a depune bani

Data publicarii: 03-10-2008 | International

In septembrie 2007 in fata filialelor Northern Rock, pana atunci una dintre cele mai respectabile banci britanice, clientii formau cozi interminabile, grabiti sa-si ridice banii dintr-o banca ce se astepta sa cada de la o zi la alta.

Coada la Northern RockIn septembrie 2008, in fata aceleiasi banci s-au format iar cozi uriase, de data aceasta insa nu pentru a retrage bani, ci pentru a depune. Dupa ce alte doua banci britanice si-au dovedit slabiciunile in ultima saptamana, increderea populatiei a devenit atat de fragila incat Northern Rock este vazuta acum ca cel mai de incredere loc pentru economii deoarece depozitele sunt in intregime garantate de guvern.

Cererea pentru diversele tipuri de conturi a crescut atat de mult, incat oficialii bancii au trebuit sa anunte ca vor fi nevoiti sa opreasca ofertele si sa refuze o mare parte din noii clienti, astfel incat sa nu depaseasca ponderea de 1,5 procente din totalul depozitelor, impusa de guvernul britanic in momentul nationalizarii.

Ceea ce se intampla la Northern Rock este totodata si un bun indicator al gradului de ingrijorare al populatiei in legatura cu sistemul bancar. Pe 18 septembrie HBOS, o alta importanta banca din Marea Britanie, a anuntat ca este in mare dificultate financiara. Guvernul britanic a incurajat fuziunea cu Lloyds TSB ca masura de salvare. Un alt mare broker, Bradford & Bingley, a fost preluat de guvern dupa ce a esuat in gasirea unui cumparator.

George Trifu