Leul se prabuseste la un nivel nemaiatins de 3 ani jumate pe piata interbancara, de 3,88 lei/euro

Data publicarii: 03-10-2008 | Finante-Banci

Panica de pe pietele internationale a depreciat in lant valutele tarilor emergente, leul resimtind vineri dimineata o pierdere de 1,5% in mai putin de doua ore de tranzactionare, de la 3,8240 la 3,88 lei/euro.

In jurul orei 10:45, leul si-a revenit usor, iar la 11:05, bancile cumparau un euro cu 3,8610 lei si il vindeau cu 3,8660 lei.

"Toata regiunea s-a depreciat puternic din cauza problemelor structurale sistemice din afara. Aceasta este problema principala care afecteaza si leul. Problemele legate de adancirea deficitului bugetar al Romaniei ca urmare a majorarilor salariale si a pensiilor sunt mai mult in plan secund, dar vin ca bomboana pe coliva", a declarat dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea.

El a adaugat ca nivelul actual de cotatie a leului fata de euro pe piata interbancara nu a mai fost atins de circa trei ani si jumatate. "Leul continua sa se deprecieze intr-un ritm mai alert decat celelalte monede din regiune", a mai spus Noaghea.

Piata nu exclude o interventie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pe piata valutara pentru stabilizarea cursului daca deprecierea leului va continua.

Moneda poloneza s-a depreciat de la 3,4173 la 3,4562 zloti/euro, dupa care s-a apreciat usor la 3,4350 zloti/euro, iar forintul a pierdut teren vineri dimineata de la 244,53 la 246,88 forinti/euro, iar ulterior si-a revenit usor la 246,10 forinti/euro.

Investitorii sunt ingrijorati ca planul de salvare a sistemului financiar american, votat miercuri seara de Senatul SUA, ar putea fi respins vineri pentru a doua oara de Camera Reprezentantilor, motiv pentru care bursele din Statele Unite au incheiat ultima sedinta cu scaderi puternice, iar investitiile in active cu grad ridicat de risc, precum cele din tarile emergente, au fost limitate.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat de la 1,3775 la 1,3902 dolari/euro, dupa care a recuperat o parte din teren pana la 1,3819 dolari/euro, iar la 11:05, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3859 dolari.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la niveluri ridicate de 14-15% pe an, peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, pe seama problemelor de lichiditate din piata interbancara.

Nivelul actual al dobanzilor interbancare la depozitele overnight depaseste rata dobanzii de 14,25% pe an pe care BNR o percepe la acordarea facilitatii de credit bancilor cu probleme de lichiditate, asa ca piata anticipeaza o interventie a bancii centrale pe piata interbancara.

NewsIn