Parlamentarii se pun la adapost de criza financiara. Senatorii si deputatii si-au marit pensiile!

Data publicarii: 03-10-2008 | Economie

In plin scandal al majorarilor, parlamentarii si-au acordat pensii mai mari, departe de ochii lumii, sustine Evenimentul Zilei. Marirea pensiilor pentru senatori si deputati a fost decisa de conducerea celor doua camere ale Parlamentului, intr-o sedinta in cerc restrans. Noile beneficii pentru parlamentari au intrat deja in vigoare, caci au fost deja publicate in Monitorul Oficial. Parlamentarii sunt siguri de aceasta pensie. Hotararea este inatacabila la Curtea Constitutionala si a fost publicata, la inceputul saptamanii, in Monitorul Oficial.

Astfel, fiecare parlamentar si-a asigurat un minimum de 300-400 de lei in plus la pensiile care si asa depaseau 2.000-3.000 de lei, dupa un singur mandat. Cei mai castigati sunt, insa, alesii cu functii de conducere, adica un sfert din legislativ, si cei care vor intra in Parlament pe valul uninominalului si se vor pensiona in timpul primului mandat.

Parlamentarii au eliminat si interdictia in privinta cumulului intre pensia speciala si indemnizatia de parlamentar. In plus, si-au pus in siguranta sotiile si copiii, cu pensii speciale de urmas si si-au deschis o portita spre castiguri generoase din pensii anticipate si de invaliditate.

Miscarea a fost una simpla. In loc sa treaca prin plen un proiect legistativ care sa modifice reglementarile actuale, parlamentarii au adoptat o hotarare prin care au schimbat normele de aplicare a legii in vigoare.

Ziaristii de la Evenimentul Zilei au facut si cateva calcule de majorari de pensii:

  • Nicolae Vacaroiu: de la 5.230 de lei, la 7.644 de lei
  • Bogdan Olteanu: de la 3.139 de lei, la 4.586 de lei
  • Corneliu Vadim Tudor si Doru Ioan Taracila: de la 5.232 de lei, la 6.497 de lei
  • Teodor Melescanu: de la 4.185 de lei, la 5.197
  • Vasile Blaga: de la 5.232, la 5.595.

De aceleasi avantaje se va bucura, de altfel, orice parlamentar care a fost macar secretar de comisie sau lider de grup o luna. Profitul este, insa, mult mai mare pentru cei 135 cu functii.

Antena3