Isarescu: Politica monetara restrictiva si cea fiscala relaxata pot avea efect de bumerang

Data publicarii: 03-10-2008 | Economie

Politica monetara restrictiva combinata cu o politica fiscala relaxata intr-un an electoral "poate fi ca un bumerang", deoarace ambele pot eroda competitivitatea, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Nu putem sa ne dezvoltam coerent cu un mix de politici dezechilibrat. Politica monetara tare poate contrabalansa politica fiscala relaxata, insa intr-o perioada electorala aceasta combinatie produce dezechilibre", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a adaugat ca Romania "are premisele sa scape de aceasta criza, cu toate ca exista riscul pentru tarile mici sa capteze crizele care se desfasoara pe plan international".

BNR a majorat de sapte ori dobanda de politica monetara intre octombrie 2007 si iulie 2008, banca centrala urcand principalul instrument de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale in acest interval, de la 7% la 10,25%.

La ultima sedinta de politica monetara, BNR a mentinut dobanda cheie la 10,25%, dar a avertizat ca mentinerea inflatiei semnificativ peste tinta impune o politica monetara restrictiva in continuare.

BNR si-a fixat pentru sfarsitul acestui an o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus un punct procentual, insa preturile de consum au crescut cu 8,02% intre august 2007 si august 2008, iar ultimele estimari din piata pentru finalul anului indica o rata anuala a inflatiei in jur de 6%.

Or, un asemenea nivel al inflatiei ar insemna al doilea an consecutiv de ratare de catre BNR a tintei de inflatie si al treilea de dupa adoptarea acestei strategii de politica monetara, in 2005.

Unii analisti avertizeaza ca, in aceste conditii, BNR nu isi mai poate permite sa rateze si tinta de inflatie pentru 2009 - de 3,5% plus sau minus un punct procentual - fara a pune in pericol intrarea Romaniei in zona euro la momentul anuntat, respectiv 1 ianuarie 2014.

Aceasta ar presupune intrarea tarii in anticamera zonei euro, ERM 2, in 2012, moment la care se presupune ca Romania a inregistrat deja o perioada de inflatie joasa.

Insa relaxarea fiscala inainte de alegeri a depasit deja si cele mai pesimiste calcule ale BNR, in conditiile in care Guvernul a marit salarii si pensii in avans, iar Parlamentul a tinut sa intre in aceasta competitie a generozitatii, adoptand un amendament prin care mareste salariile profesorilor cu 50%.

Decizia a deschis, insa, o adevarata cutie a Pandorei, deoarece ceilalti bugetari au amenintat ca intra in greva generala daca nu primesc si ei mariri similare.

Miercuri, un oficial din banca centrala facea un tablou sumbru al situatiei dupa majorarea salariilor din invatamant cu 50%.

"Deficitul bugetar nu mai poate fi mentinut sub pragul de 3% din PIB in acest an daca salariile profesorilor vor creste de la 1 octombrie cu 50%, iar presiunea pusa pe inflatie anul viitor va fi foarte mare. Efectele cresterilor salariale se vor vedea in 2009, cand tinta de inflatie stabilita de BNR va fi depasita", declara oficialul.

NewsIn