Bancile din sud-estul Europei sunt solvabile, conform mai multor bancheri

Data publicarii: 04-10-2008 | Finante-Banci

Bancile din sud-estul Europei au bonitate si sunt solide, iar tarile din regiune vor resimti un impact limitat al crizei internationale a creditelor, afirma, vineri, oficiali ai bancilor centrale din Europa de Sud-Est, relateaza Reuters.

"Impactul crizei este limitat pana acum si nu exista efecte directe asupra sistemelor bancare din sud-estul Europei", a declarat, la o conferinta de presa, guvernatorul bancii centrale a Bulgariei, Ivan Iskrov, dupa o reuniune a bancherilor centrali din regiune.

Bancherii centrali nu au discutat despre garantiile la depozite, a precizat Iskrov. La reuniune au participat reprezentanti ai bancilor centrale din Romania, Grecia, Cipru, Serbia, Bosnia, Macedonia si Muntenegru.

Bancile cu o prezenta semnificativa in regiune nu au expunere directa la pietele care se confrunta cu presiuni severe, conform oficialilor.

Economiile din sud-estul Europei sunt solide, au o crestere sustinuta si sunt rezistente, in contextul inrautatirii situatiei economice si financiare mondiale, potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei, publicat dupa reuniune.

Cu toate acestea, sefii bancilor centrale prezenti la reuniune admit ca exista incertitudini cu privire la evolutia viitoare a economiilor din sud-estul Europei, ce s-ar putea confrunta cu o temperare a ratelor de crestere ale PIB-ului si comertului mondial, in contextul perioadei prelungite de turbulente financiare.

Urmatoarea intalnire a guvernatorilor bancilor centrale din Europa de Sud-Est va avea loc in Romania, in septembrie 2009.

NewsIn