Scutirea de impozit in 2009 a profitului la bursa costa bugetul 538 milioane lei

Data publicarii: 04-10-2008 | Economie

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a publicat, vineri, proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede scutirea de impozit pe profitul obtinut din tranzactiile la bursa in 2009, promisa de ministrul Varujan Vosganian, dar si alte deduceri, ce ar micsora incasarile cu 538 milioane lei.

In 24 septembrie, ministrul economiei si finantelor anunta ca impozitul pe castigurile realizate pe piata de capital va fi suspendat pe tot anul 2009, atat pentru investitiile pe termen scurt, cat si pentru cele pe termen lung, pentru sprijinirea Bursei, puternic afectata de criza internationala.

Astfel, potrivit calculelor MEF, factura totala pentru buget a cadoului fiscal va fi de 538 milioane lei, din care 470 milioane lei din scutirea de impozit a castigurilor realizate de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare, in cazul societatilor inchise, 37 milioane lei din scutirea de taxare a profitului obtinut de firmele straine si 31 milioane lei din scutirea de impozit a profitului firmelor romanesti.

Impactul negativ asupra bugetului estimat de MEF echivaleaza cu circa 151 milioane euro, la cursul mediu estimat de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul viitor, de 3,55 lei/euro, sau cu 0,09% din produsul intern brut (PIB), estimat la 592,9 miliarde lei (167 miliarde euro) pentru 2009.

Schimbarile au in vedere suspendarea - pentru anul viitor - a impozitului de 1% pentru castigurile din titlurile detinute mai mult de un an, respectiv 16% pentru cele detinute mai putin de un an, obtinute pe piata de capital si reportarea pierderilor inregistrate in 2009 pentru anul fiscal urmator.

Propunerea fiscala vine in contextul in care criza financiara mondiala, care a scos pe tusa nume mari ale pietei financiare mondiale, precum Lehman Brothers, a zguduit din temelii pietele de capital din lume, iar bursa romaneasca nu a facut exceptie.

De la inceputul acestui an, indicele BET al celor mai lichide actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti a pierdut 55,7% din valoare, in timp ce indicele sectorial BET-FI al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), printre cele mai lichide din piata, a scazut cu peste 65%.

Insa analistii spun ca decizia Finantelor de a scuti de impozit castigurile la Bursa in 2009 este un cadou fiscal discriminatoriu fata de alte sectoare ale economiei si cu un efect redus de stimulare a pietei de capital.

NewsIn