Isarescu: Politica monetara restrictiva a BNR a limitat efectele crizei mondiale in Romania

Data publicarii: 04-10-2008 | Finante-Banci

Masurile restrictive impuse de BNR, precum rezervele minime obligatorii ridicate sau regulamentul de creditare, limiteaza in prezent impactul crizei financare mondiale asupra sistemului bancar romanesc, principalul risc fiind scumpirea finantarii externe, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Riscurile "de contaminare a sistemului bancar romanesc", pe fondul crizei financiare internationale, sunt reduse in prezent, pe fondul caracteristicilor mediului financiar din Romania, precum si a masurilor de ordin prudential, de politica monetara si de intarire a stabilitatii financiare adoptate de-a lungul timpului de banca centrala, a mentionat Isarescu, potrivit discursului publicat pe pagina de internet a bancii centrale.

Astfel, dobanzile ridicate din piata interna, precum si "expansiunea rapida a creditarii prin produse bancare traditionale" a limitat expunerea institutiilor de credit pe produse financiare riscante, care au dus la izbucnirea crizei financiare, spune guvernatorul.

De asemenea, "covarsitoarea majoritate a bancilor care functioneaza in Romania, inclusiv cele cu capital strain", activeaza conform reglementarii si supravegherii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), "de multe ori mai restrictive decat cele prevazute de standardele Basel II", a mai spus Isarescu.

El considera ca nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii cerute bancilor comerciale, de 40% din pasivele in valuta si de 20% din cele in lei, mentine un nivel corespunzator de lichiditate in piata si limiteaza viteza de crestere a creditarii.

Mai mult decat atat, noul regulament de creditare impus de banca centrala are ca obiectiv "o dinamica a creditarii sustenabila pe termen mai indelungat", a mai spus guvernatorul.

Isarescu a afirmat ca lichiditatea din sistemul bancar, "desi in scadere relativa fata de anii anteriori, se afla la un nivel adecvat pentru buna functionare a pietelor".

In aceste conditii, banca centrala dispune de instrumentele ce ar putea regla nivelul lichiditatii, in cazul in care sistemul institutiilor de credit s-ar putea confrunta cu probleme, a aminitit guvernatorul.

Cu toate acestea, Isarescu sustine ca "eventuale efecte adverse (ale crizei financiare internationale, n.r.) se pot manifesta si in tara noastra".

Asemenea celorlalte monede din regiune, cursul valutar se confrunta cu o volatilitate "mai pronuntata", pe fondul cresterii aversiunii la risc a investitorilor fata de pietele emergente, a declarat guvernatorul.

In plus, nivelul exporturilor romanesti ar putea scadea "ca urmare a reducerii perspectivelor de crestere economica in celelalte state membre ale Uniunii Europene", a spus Isarescu.

Chiar daca, in prezent, sistemul financiar romanesc este partial ferit de efectele crizei mondiale, "cresterea in continuare a costului finantarii externe si reducerea volumului acestuia", precum si "posibila moderare a volumului intrarilor autonome de capital si eventuale repatrieri anticipate ale capitalurilor fructificate" sunt riscuri la care Romania este expusa pe fondul turbulentelor internationale, se mai arata in discurs.

"Banca Nationala va continua si pe viitor sa manifeste maxima vigilenta in indeplinirea mandatului sau, atat in privinta stabilitatii preturilor, cat si a asigurarii stabilitatii financiare", a subliniat Isarescu.

Cu toate acestea, Isarescu considera ca obiectivul aderarii la zona euro este "realizabil", odata cu cresterea nivelului de trai, insa in conditiile mentinerii unui echilibru intre politicile adoptate si "realitatile economiei".

Totusi, guvernatorul aminteste in finalul discursului ca masurile nesustenabile economic nu pot aduce "mai multa bunastare, ci mai putina, iar convergenta economica reala, ca si cea nominala, este pusa  in pericol. La fel ca si obiectivul strategic al adoptarii euro in 2014".

NewsIn