Tariceanu se intalneste cu Isarescu pentru a analiza efectele majorarii salariilor profesorilor

Data publicarii: 06-10-2008 | Economie

Calin Popescu TariceanuPremierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca se intalneste, luni, cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, pentru a analiza situatia si efectele deciziei Parlamentului de a majora salariile profesorilor cu 50%. "Trebuie sa tinem seama ca, de la razboi, este cea mai mare criza financiara. Romania nu este afectata in mod direct, insa efectele indirecte nu s-au vazut inca. Insa avem semnale ce nu pot fi ignorate: leul a trecut de 3,9 (lei/euro)", a spus Tariceanu.

Primul ministru a adaugat ca sistemul bancar romanesc este solid si sanatos.

"Am reusit sa crestem veniturile cetatenilor, fie salarii, fie pensii, pentru ca am avut cel mai inalt nivel de crestere economica din Europa, de 9%, fata de o medie de 1% in alte state europene", a mai spus Tariceanu.

Mugur IsarescuDeclaratiile premierului vin dupa ce vineri, guvernatorul BNR atragea atentia ca majorarea salariilor necorelata cu productivitatea muncii ar putea duce la ratarea criteriilor de convergenta pentru adoptarea euro, in urma unui mix de politici incoerente ce ar atrage accelerarea inflatiei, deprecierea leului si indepartarea investitorilor.

Pentru a ilustra riscurile pe care deciziile de majorare a salariilor fara resursele necesare le poate avea asupra stabilitatii economice, premierul a dat exemplul Ungariei.

"Zilele trecute, premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, vorbea despre majorarea salariilor cu 50% in 2002. A fost un moment cheie, care a marcat intrarea in derapaj a economiei Ungariei. Suntem la sase ani de atunci si economia Ungariei nu si-a mai revenit", a mentionat Tariceanu, care a adaugat ca si in Ungaria a fost vorba de o masura luata intr-o perioada electorala.

Ungaria a traversat o perioada tulbure, dupa ce masurile populiste ale guvernului socialist, luate inainte de alegeri au largit deficitul bugetar pana la un record absolut in UE, de aproape 10% din PIB, ceea ce a atras furia Bruxelles-ului, care a obligat Ungaria la un plan de austeritate cu reduceri de cheltuieli si mariri de impozite.

Masurile au topit cresterea economica a tarii, care a ramas sub 2%, si a accelerat inflatia pana la peste 9% la un moment dat.

"Trebuie sa tinem cont de realitatile economice si de sustenabilitate, altfel masurile se vor intoarce impotriva puterii de cumparare. Romanii vor primi un teanc de hartii. Cu inflatie mare si o caciula de bani nu poti cumpara nimic", a declarat Tariceanu.

El a facut referire la perioada in care Romania avea o inflatie de doua cifre si a amintit ca, din august, inflatia a revenit pe o tendinta descendenta, avertizand in acelasi timp ca trebuie evitata situatia in care, prin masuri iresponsabile, Romania se poate intoarce la conditiile de acum cativa ani.

Reactia guvernamentala are loc in contextul in care Parlamentul a deschis o adevarata cutie a Pandorei prin majorarea lefurilor din invatamant cu 50%, deoarece ceilalti bugetari au amenintat ca intra in greva generala daca nu primesc si ei mariri similare.

Guvernul marise, deja, salarii si pensii in avans.

Miercuri, un oficial din banca centrala facea un tablou sumbru al situatiei dupa majorarea salariilor din invatamant cu 50%.

"Deficitul bugetar nu mai poate fi mentinut sub pragul de 3% din PIB in acest an daca salariile profesorilor vor creste de la 1 octombrie cu 50%, iar presiunea pusa pe inflatie anul viitor va fi foarte mare. Efectele cresterilor salariale se vor vedea in 2009, cand tinta de inflatie stabilita de BNR va fi depasita", declara oficialul.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: