Brown va propune un fond european de 15 miliarde euro pentru a ajuta IMM-urile sa faca fata crizei

Data publicarii: 06-10-2008 | International

Premierul britanic Gordon Brown a anuntat ca va propune crearea unui fond european de 15 miliarde de euro pentru a ajuta intreprinderile mici si mijlocii sa faca fata crizei financiare, la minisummitul european de sambata de la Paris, transmite Reuters.

"Voi propune un fond de 12 miliarde de lire (15,3 miliarde de euro), pentru ca micile intreprinderi din tara noastra si din restul Europei sa poata obtine bani imediat", a declarat Brown postului britanic de televiziune Sky, inaintea minisummitului de la Paris.

Banca Europeana de Investitii anuntase deja alocarea a 15 miliarde de euro pe urmatorii doi ani pentru a ajuta micile intreprinderi, dar Marea Britanie vrea ca fondurile sa fie puse la dispozitia celor care au nevoie imediat.

"Ce conteaza este ca guvernele sa actioneze acum pentru a ajuta intreprinderile mici si mijlocii pentru a face fata creditelor si de aceea cerem Bancii Europene pentru Investitii sa puna la dispozitie acum cele 15 miliarde de euro", a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al lui Brown.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, care detine presedintia Uniunii Europene, organizeaza sambata o reuniune la care vor participa cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Gordon Brown si premierul italian Silvio Berlusconi. Vor fi prezenti si presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet, presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Germania, Franta, Marea Britanie si Italia sunt cele patru tari europene care fac parte din G8, grupul principalelor puteri economice mondiale, alaturi de Canada, Statele Unite, Japonia si Rusia, ceea ce a facut ca minisummitul de la Paris sa primeasca denumirea de G4. Finlanda a criticat initiativa pentru ca, desi isi propune sa coordoneze reactia europeana la criza financiara, exclude majoritatea tarilor membre UE.

Intalnirea de la Paris se vrea a fi prima etapa a regandirii capitalismului financiar, ceruta de seful statului francez. Totusi, pregatirea sa a fost marcata de diviziunile franco-germane. Berlinul a respins fara menajamente ideea, avansata cu prudenta de Franta, a unui fond european de salvare a bancilor in dificultate, dupa modelul planului Paulson din Statele Unite, adoptat definitiv de Congres vineri.

Reuniunea de la Paris are scopul de a armoniza reactiile europenilor la criza si de a evita adoptarea la nivel national a unor masuri care ar putea dauna echilibrului economic si financiar general al Uniunii Europene. Guvernul irlandez, spre exemplu, a oferit o garantie nelimitata pentru toate depozitele a sase banci irlandeze. Masura i-a iritat pe partenerii Dublinului, Londra apreciind ca aceasta incalca in mod inadmisibil regulile concurentei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: