Alcool si droguri, pentru tinerii finantisti germani care vor sa uite de criza

Data publicarii: Astazi, 06-10-2008 | Lifestyle

Tinerii finantisti din "Mainhattan", cartierul financiar de la Frankfurt, se intalnesc la terminarea programului pentru a merge sa se distreze, desi mintea nu le sta neaparat la distractie in aceasta perioada de nesiguranta provocata de criza financiara, relateaza AFP.

La Living XXL, bar-restaurant in forma de cupola de langa un zgarie-nori in care isi are sediul Banca Centrala Europeana (BCE), hoarde de finantisti in costum si cravata iau cu asalt barul in fiecare miercuri, pentru "after work". Rasuna rasete, se ciocnesc pahare, se trec farfurii si se arunca ocheade fetelor, intr-o atmosfera vesela.

Living XXL, Frankfurt

Si totusi, nu au inima usoara, spune Tarkan, in varsta de 30 de ani. In costum inchis, el isi sarbatoreste prima zi de munca la Commerzbank, dupa mai multi ani la operatorul Bursei de la Frankfurt, Deutsche Borse. "Atmosfera este atat de tensionata, incat angajatii unei banci concurente cu a mea nu mai au voie sa vorbeasca cu presa", spune Tarkan, pe care nu il cheama de fapt Tarkan. A preferat si el sa-si dea un nume fals.

Axel, un colos cu cravata care lucreaza la departamentul de investitii al Dresdner Bank, afiseaza ceva mai mult optimism. "Nu mi-e frica de cum imi va influenta criza viitorul profesional. Contractul meu a fost prelungit, iar piata se va redresa oricum intr-un an sau doi".

Insa cu siguranta primele de Craciun de anul acesta pentru crema finantistilor vor fi mai mici, recunoaste Axel. "Dar conducerea noastra va da bonusuri cat mai mari celor mai buni oameni, pentru a evita ca ei sa plece la concurenta", spune el. Bazandu-se pe cei trei ani vechime la Dresdner Bank, Axel spera o prima de vreo 55.000 de euro in decembrie, in timp ce un sef poate lua dublu, iar un debutant cam 30.000 de euro.

"Nu va fi decat cu 60-70% mai putin decat anul trecut, dar nu e asa de grav", spune el. Finantistii nu isi modifica planurile de cumparaturi mari, precum masini sau case, dar sunt mai atenti la cheltuielile de zi cu zi, crede Axel. "Am ezitat, de exemplu, in fata unei plasme de 2.000 de euro, zilele trecute. Dar pana la urma mi-am zis ca trebuie sa-mi fac placerea asta si am luat-o totusi", spune razand.

Luminile de la Living XXL scad in intensitate, iar DJ-ul da basul mai tare. O multime compacta se ingramadeste pe ringul de dans sau de-a lungul barului.

"In momentul asta, toate cheltuielile mele se duc pe alcool si droguri", marturiseste un angajat al Lehman Brothers, banca americana care a dat faliment. Sectorul in care lucreaza el este in curs de preluare de catre Barclays, dar se teme ca isi va pierde locul de munca in urma restructurarilor.

Un prieten de alaturi isi da cu parerea despre prestatia bucatarului din seara asta, trecand de la ras zgomotos la apatie. Si el se teme pentru viitorul lui la BHF, institutie financiara din Frankfurt. Optimismul de fatada al unora il fac sa rada dispretuitor. "Ar face mai bine sa se pregateasca sa-si caute alt loc de munca", exclama el. Tace. Apoi, privirea i se lumineaza din nou. "Putin imi pasa, am o casa de vacanta in Spania, in cel mai rau caz ma duc si ma distrez acolo un an si ma intorc cand se linistesc pietele! Spania e o nebunie!", incheie el, cu o noua criza de ras cu accente de disperare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: