Cum sa-ti feresti viata privata de ochii indiscreti ai colegilor sau sefilor

Data publicarii: Astazi, 06-10-2008 | HR/Cariere

SupraveghereTehnologia este in egala masura un aliat, dar si un inamic al angajatilor. Ea usureaza intr-o masura considerabila munca insa, in acelasi timp, poate fi folosita in monitorizarea activitatii de zi cu zi de la birou, fie prin camere de luat vederi, fie prin softuri care transmit mai departe tot ceea ce lucrezi, fie prin citirea e-mail-urilor.

Potrivit unui studiu al American Management Association, majoritatea firmelor din Statele Unite inregistreaza si monitorizeaza activitatile si comunicatiile angajatilor in timpul programului de lucru prin verificarea convorbirilor telefonice (31%), a e-mail-urilor (55%), a site-urilor vizitate (76%) si a documentelor salvate in calculator. De asemenea 51% dintre companii au recunoscut ca au montat camere in birou pentru o mai mare securiate, iar 53% tin sub control orarul salariatilor prin carduri de acces care arata ora de venire si de plecare.

Unele grupuri cred ca astfel de practici violeaza drepturile angajatilor. Organizatii precum Workplace Fairness sau Privacy Rights Clearinghouse lucreaza la un proiect de lege care sa protejeze viata privata a angajatilor in timpul programului de munca. De cealalta parte, companiile se apara spunand ca salariatilor li se aduce la cunostinta politica de supraveghere inainte de semnarea contractului de munca.

Un numar considerabil de firme a declarat ca a facut cel putin o concediere ca urmare a incalcarii acestor politici. 26% dintre companiile chestionate au spus ca au dat afara angajati pentru abuzul de Internet, iar 25% pentru abuzul de e-mail.

Pentru a nu ajunge in astfel de situatii, fiecare angajat isi poate lua o serie de masuri simple de siguranta. In primul rand, poate solicita patronului lista cu obligatiile si indatoririle salariatilor pentru a vedea daca sunt prevederi ce vizeaza monitorizarea.

In cazul in care contractul stipuleaza dreptul companiei de a verifica activitatile angajatilor, se impune o mai mare atentie in folosirea tehnologiei de la birou. Inainte de toate a e-mail-ului, deoarece acesta este foare usor de verificat. Administratorii de retea pot usor accesa fluxul de mail-uri, de aceea este riscanta folosirea adresei de serviciu pentru trimiterea sau primirea de mesaje personale.

In plus, mesajele trimise unui coleg pot, printr-un simplu clik, intentionat sau nu, ajunge la un al treilea coleg sau la o lista intreaga. Daca mesajul trebuie sa ramana privat, este mult mai sigur sa vorbesti personal cu repectivul coleg.

Parola calculatorului trebuie sa ramana privata. Daca a trebuit sa o divulgi cuiva intr-o situatie critica, schimb-o in ziua urmatoare. La sfarsitul fiecarei zile de lucru inchide calculatorul astfel incat nimeni sa nu il poata accesa in lipsa ta.

Chiar daca ai biroul intr-un colt ferit de ochii celorlati, abtine-te sa navighezi pe site-uri incompatibile cu job-ul. Conexiunea calcultorului tau se face printr-un server in care raman toate adresele vizitate. Pot ramane inclusiv conturile tale bancare, managerizate prin instrumente de internet banking sau cumparaturile online.

Daca nu vrei ca restul colegilor sa afle ce datorii ai sau cati bani ai pe cardul de credit, plateste-ti facturile sau fa-ti cumparaturile de acasa. Sunt documente private care nu trebuie sa ajunga sub privirea nimanui, in afara de familie. La fel si verificarea cardului pe care iti intra salariul. Fie ca o faci de pe calculator, fie de la un ATM, prin solicitarea unei verificari de cont, poti lasa, din neatentie, la indemana colegilor, suma lunara castigata.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: