Fiecare companie ar trebui sa numeasca in conducere un expert in probleme de mediu

Data publicarii: 07-10-2008 | Mediu

Companiile ar trebui sa numeasca in structura de conducere un expert de mediu, care sa identifice modalitati prin care firma poate contribui la protejarea naturii, a declarat Valli Moosa, presedintele Uniunii Internationale pentru Salvarea Planetei (IUCN), transmite Reuters.

"Mediul trebuie sa devina parte a ADN-ului tuturor entitatilor din sectorul privat", a declarat Valli Moosa, la ceremonia de deschidere a congresului IUCN, la care peste 8.000 de delegati din peste 170 de tari vor incerca, timp de doua saptamani, sa gaseasca solutii pentru a proteja animalele si plantele.

Moosa a pledat in discursul sau, care a fost audiat si de printul Felipe al Spaniei, pentru implicarea companiilor, a guvernelor si a oamenilor in salvarea naturii. "O astfel de abordare nu ar fi numai in favoarea naturii, ci in favoarea tuturor", a spus presedintele UISP.

"Procesul de eficientizare nu numai ca salveaza specii, dar reduce si cantitatea deseurilor, asigura locuri de munca si creste profiturile", a declarat acesta.

"Lansez un apel catre companiile de pe tot globul pentru a include in consiliile lor de administratie cel putin un director neexecutiv care sa aiba cunostinte si experienta in protectia mediului", a accentuat Moosa.

"A nu face acest pas inseamna sa pui in pericol atat dezvoltarea sustenabila a afacerii, cat si dezvoltarea sustenabila a planetei", a adaugat presedintele IUCN. Plantele si animalele sunt vitale pentru viata umana, asigurand totul, de la alimente la produse farmaceutice. Moosa a evidentiat ca, de regula, companiile includ in consiliile lor de administratie contabili, dar niciodata un expert in probleme de mediu.

O prezentare sustinuta la inceputul congresului de la Barcelona a oferit previziuni sumbre: o specie de pasari din opt, una din patru mamifere si un amfibian din trei sunt amenintate cu extinctia. 

Totodata, prezentarea aratat ca 75% dintre pescarii sunt supraexploatate si ca in fiecare secunda dispare o suprafata de padure tropicala egala cu cea a unui teren de fotbal. Remedierea problemei "este esentiala supravietuirii noastre", a mai spus Moosa.

Valli Moosa, fost ministru al mediului in Africa de Sud, a subliniat ca guvernele trebuie sa se implice mai mult in combaterea schimbarilor climatice, care sunt cauzate, potrivit Forumului ONU pentru schimbari climatice, de emisiile gazelor cu efect de sera provenite din activitati umane ca urmare a arderii carburantilor de provenienta fosila.

"America si natiunile industrializate trebuie sa fie deschizatoare de drumuri", a accentuat Moosa. "Solicitam un regim global de reducere a emisiilor de gaze care sa fie obligatoriu si aplicabil nu numai pentru tarile dezvoltate, ci si pentru natiuni precum China, India, Brazilia si Africa de Sud", a completat el.

Temperaturile in crestere ar putea provoca extinctia mai multor specii, ar putea cauza indundatii, seceta, boli sau cresterea nivelului apelor, potrivit Forumului Climatic.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: