Isarescu: Romania are nevoie de o disciplina de fier pentru a mentine o inflatie scazuta

Data publicarii: 07-10-2008 | Finante-Banci

Romania are nevoie de o disciplina de fier pentru a mentine o inflatie scazuta, in conditiile in care "nu e lucru mai rau care i se poate intampla unei tari decat o spirala inflationista", pe fondul cresterilor salariale necorelate cu productivitatea muncii, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"O tara care vrea inflatie de o singura cifra - si vreau sa spun sub 10%, nu 2-3% - nu isi poate permite sa solicite cresteri salariale mari. Indexarea de doua ori pe an a salariilor nu este, de asemenea, sustenabila, pentru  astfel de tara. Cred ca e momentul pentru ca societatea romaneasca sa inteleaga acest lucru", a spus Isarescu, prezent la o conferinta de presa comuna cu premierul Tariceanu.

Isarescu a amintit ca, in ultimii sase-sapte ani, Romania a cunoscut o crestere a productivitatii de peste 10%, iar acest lucru a permis cresteri salariale foarte ridicate, dar a avertizat ca tendinta nu este sutenabila.

"In ultimii ani insa, migratia fortei de munca, faptul ca orice roman a vrut un nivel de trai mai ridicat si deplasarea discursului social de la problemele economice au facut ca, indiferent de felul in care este calculata productivitatea muncii, cresterile salariale sa fie peste ritmul de crestere a productivitatii", a spus Isarescu, facand referire la discutiile referitoare la modul de calcul a productivitatii.

Guvernatorul bancii centrale a subliniat ca BNR nu intervine in programele de guvernare si nici asupra majorarilor salariale la nivelul fiecarui sector, ci "abordeaza problema salariilor in maniera generala", insa poate atentiona, in cazul in care cresterile salariilor atrag o spirala inflationista.

"Vrem sa stam cat mai neutri, ne obliga si legislatia, dar, cand dezechilibrele se afla la colt, BNR are datoria sa spuna acest lucru. La nivel sectorial, salariile se stabilesc in functie de legislatie si de negocierile intre sindicate si patronate. Bineinteles ca ne preocupa insa un sector sau altul, daca poate atrage alte solicitari si poate duce tara intr-o spirala inflationista, cum tinde sa se intample acum", a mentionat Isarescu.

Rata anuala a inflatiei a ajuns la 8,02% in august, dupa ce atinsese un varf de 9,04% in iulie, pe fondul scumpirii alimentelor si carburantilor, dar si deprecierii leului din acest an. In acest context, banca centrala a majorat dobanda de politica monetara de sapte ori incepand cu octombrie 2007, de la 7% pana la 10,25%.

"Deficitul de cont curent nu mai poate sa absoarba cresterile salariale suplimentare, care depasesc productivitatea muncii, iar diferenta se vede in evolutia cursului. Piata va corecta acest surplus cu o viteza pe care chiar pesimistii de la BNR nu s-ar fi asteptat", a mai spus Isarescu.

Declaratia guvernatorului vine in contextul in care leul s-a prabusit pe piata interbancara, atingand in sedinta de luni cotatii de peste 3,98 lei/euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: