Buffett si Morgan: eroii pietei de capital in vremurile de criza financiara

Data publicarii: 07-10-2008 | International

La fel ca intr-un razboi unde pe campul de lupta, printre bombe, mitraliere si blindate doar cativa sunt cei care isi pot tine cumpatul si actiona rational, si in mijlocul crizelor financiare de proportii sunt rari investitorii care isi pot pastra mintea limpede. Cei care reusesc sunt indeobste considerati eroi. Eroi de razboi sau eroi financiari.

Daca exemplele pentru primul tip de eroi pot umple sute de pagini, nu acelasi lucru se poate spune despre cei din urma. Istoricii economici rareori s-au concentrat asupra acestora, desi actiunile lor chiar daca nu au salvat vieti, au salvat prosperitatea a zeci de mii de oameni.

Desi au trait in timpuri diferite si au avut personalitati diferite, J. Pierpont Morgan si Warren Buffett sunt uniti de aceeasi calitate: curajul cu care au actionat in timpul marilor turbulente financiare. Morgan in 1907, Buffett in zilele noastre.

"Ceea ce face Buffett este similar cu ce a facut Morgan in 1907. Este ceea ce se poate numi patriotism profitabil", spune Richard Sylla, istoric economic la New York University.

Morgan avea 70 de ani in timpul crizei din 1907. Buffett are 78. La fel ca Morgan acum un secol, Buffett se afla in centrul scenei, inducand incredere si trasand linii directoare. In ultimele doua saptamani si-a folosit puterea financiara si prestigiul facand investitii stategice in valoare de peste 8 miliarde de dolari la Goldman Sachs si General Electric, profitabile atat pentru piata, cat si pentru el.

"In ultimele saptamani oricine era in incurcatura apela la Buffett datorita reputatiei, lichiditatilor si abilitatii lui de a actiona rapid. Investitia la General Electric a fost o chestiune de cateva ore, un rol major fiind jucat de apropierea dintre seful GE si Buffett", spune Alice Schroeder, autoarea unei biografii a miliardarului.

Companiile au beneficiat de credibilitatea lui Buffet, actorii pietei de capital stiind ca acesta nu face investitii perdante. Astfel, actiunile GE au crescut spectaculos imediat dupa ce miliardarul a anuntat planul de cumparare a unei cote semnificative din gigantul american. Valoarea de piata a companiei s-a apreciat "peste noapte" cu peste 12 miliarde dolari.

Buffett este totodata actionarul principal al Well Fargo, institutie financiara care a facut o oferta de 15 miliarde dolari unei alte banci aflata in dificultate, Wachovia, ceea ce reprezinta de sapte ori mai mult decat a oferit Citigroup. "Miscarea lui Buffett a fost un semnal puternic dat celorlalti ca este cel mai bun timp pentru investitii", spune Schroeder.

Criza bancara din 1907 a fost cel putin la fel de grava ca cea actuala. Esuarea unei incercari de a sprijini piata bursiera prin achizitionarea de actiuni in cadrul unei anumite companii miniere a generat colapsul mai multor institutii financiare care au sprijinit aceasta operatiune. In curand, increderea consumatorilor in toate celelalte institutii financiare s-a evaporat.

Trezoreria a injectat milioane de dolari in sistemul bancar. Cel care a salvat insa situatia a fost magnatul J. Pierpont Morgan. In momentul in care panica a lovit, acesta se afla la o conferinta in Virginia. S-a intors insa imediat la New York, convocand o reuniune a bancherilor chiar la el acasa, unde s-a decis crearea unui fond de rezerva care sa poata fi folosit de catre bancile care se confruntau cu retrageri masive de numerar.

In momentul in care deponentii si-au dat seama ca isi vor primi banii inapoi, panica a disparut. Sase ani mai tarziu, Congresul a decis infiintarea Fed, care indeplineste rolul de creditor in ultima instanta al sistemului financiar. Decizia a fost luata cu gandul ca Morgan nu va fi mereu in preajma, spune Ron Chernow, autor al "The House of Morgan". De altfel, in acelasi an Morgan a si murit.

Morgan a folosit puterea personalitatii sale pentru a schimba comportamentul si psihologia pietei. Acum, cand piata de capital a capatat o amploare uriasa, un singur Morgan sau un singur Buffett e prea putin pentru rezolvarea crizei. Investitorii isi afiseaza curajul doar pana cand piata incepe sa se clatine, in clipa urmatoare dezertand in masa.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: