TVA pentru masinile second hand. Taxa ar putea fi obligatorie, inaintea inmatricularii autovehiculelor

Data publicarii: 07-10-2008 | Finante-Banci

TVA-ul s-ar putea aplica si masinilor second hand aduse din alte tari. Este masura luata in discutie de Ministerul Economiei . Proiectul propune ca in momentul in care masina este adusa in Romania, proprietarul sa plateasca mai intai TVA-ul si abia apoi sa o poata inmatricula. Taxa trebuie platita si acum, dar multi soferi se eschivau pentru ca nimeni nu-i controla.

In Romania, aproximativ 95% din importurile de masini second hand sunt facute de persoane fizice.

Oamenii merg in Germania, spre exemplu, cumpara masini pe care le vand apoi in targ, in Romania.

Nu putine sunt cazurile in care, odata ajunsi in tara, ei uita de plata tva-ului. Si pana in prezent nimeni nu ii controla. Dar regula s-ar putea schimba. Ministerul Economiei propune ca plata TVA-ului sa fie efectuata inainte de inmatricularea masinii. Iar in momentul inmatricularii, soferul trebuie sa arate ca a platit taxa.

Importurile de masini second hand au crescut extrem de mult dupa introducerea noii taxe de mediu. Numai in iunie si iulie inmatricularile de harburi au depasit 65.000 de unitati, cam cat in primele sase luni la un loc. Cu toate astea, se pare ca recordul de masini second hand cumparate va fi batut inperioada urmatoare.

Nu este exclus ca si preturile masinilor second hand sa creasca considerabil.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: