Isarescu: Deficitul de cont curent nu mai poate absorbi cresterile salariale peste productivitate

Data publicarii: 07-10-2008 | Economie

Deficitul de cont curent nu mai poate absorbi suplimentul de crestere salariala peste avansul productivitatii, ce se reflecta deja asupra evolutiei leului, romanii fiind obligati astfel, in viitor, sa accepte cresteri salariale sub nivelul productivitatii, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul a explicat ca, pana in prezent, majorarea salariilor peste ritmul de crestere a productivitatii a fost acoperita prin largirea deficitului de cont curent, care a ajuns la aproximativ 14% din produsul intern brut (PIB) in 2007.

"Deficitul de cont curent nu mai poate sa absoarba cresterile salariale suplimentare, care depasesc productivitatea muncii, iar diferenta se vede in evolutia cursului. Piata va corecta acest surplus cu o viteza la care chiar pesimistii de la BNR nu s-ar fi asteptat", a spus Isarescu.

Pe de alta parte, deficitul de cont curent trebuie redus, ceea ce va ingreuna acoperirea majorarilor de salarii, astfel ca rata de crestere a acestora va cobori, in viitor, sub avansul productivitatii, a mentionat Isarescu.

"Romaniei ii va fi din ce in ce mai greu sa sustina asemenea cresteri salariale, mai ales ca deficitul de cont curent trebuie corectat. Ma tem ca Romania va fi fortata sa accepte cresteri salariale mai mici decat avansul productivitatii",  a adaugat Isarescu.

Deficitul de cont curent al Romaniei s-a adancit in primele sapte luni cu 11,9% fata de acelasi interval din 2007, pana la 9,4 miliarde euro, in special ca urmare a dezechilibrului balantei comerciale, conform datelor publicate de BNR.

Anul trecut, deficitul extern al Romaniei a ajuns la un nivel record de 16,9 miliarde euro, echivalent cu 13,9% din PIB.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: