Merkel si Berlusconi au pareri diferite in privinta unui fond european pentru ajutarea bancilor

Data publicarii: 07-10-2008 | International

Cancelarul german Angela Merkel si premierul italian Silvio Berlusconi si-au confirmat luni seara, la Berlin, pozitiile diferite cu privire la stabilirea unui fond european pentru a ajuta bancile sa depaseasca actuala criza financiara, relateaza AFP.

Cancelarul german si premierul italian, care s-au intalnit la un dineu programat cu mult timp inainte de izbucnirea crizei, au spus ca doresc o abordare "coerenta" in lupta cu problemele economice. Insa Angela Merkel si-a reafirmat opozitia fata de ideea lui Silvio Berlusconi de a se infiinta un fond comun al Celor 27 state membre pentru a ajuta institutiile financiare sa depaseasca aceasta criza.

"Am convenit asupra faptului ca avem nevoie de o abordare coerenta, pentru ca apartinem aceluiasi spatiu monetar", a spus ea. "Acest lucru implica o coordonare stransa", a precizat Merkel, adaugand ca "bineinteles, fiecare tara trebuie sa faca fata propriilor responsabilitati in acest context". Ea a dat exemplul planului de salvare de 50 de miliarde de euro pentru banca imobiliara germana Hypo Real Estate, coordonat la sfarsitul saptamanii trecute de guvernul german.

Asa cum a facut in timpul intalnirii celor patru "mari" europeni sambata, la Paris, Berlusconi a cerut formarea unui fond european de ajutare a sistemului financiar. "Am propus si voi considera in continuare ca acesta ar fi cel mai bun lucru pentru noi, sa avem o baza comuna de protejare pentru Cele 27 de tari europene", a subliniat liderul italian. "Bineinteles, este dificil, insa consider ca, avand o moneda comuna, putem actiona impreuna pentru a gestiona aceasta criza, pentru a sustine sistemul financiar si pentru a le garanta cetatenilor nostri ca nimeni nu va suferi pierderi din cauza acestei crize", a spus el.

In numele Celor 27, presedintele Nicolas Sarkozy, care asigura presedintia prin rotatie a UE, a dat asigurari ca guvernele europene s-au angajat sa adopte "toate masurile necesare pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar", chiar in momentul in care pietele financiare au avut o "luni neagra".

Sambata seara, Franta, Germania, Marea Britanie si Italia s-au angajat sa asigure soliditatea si stabilitatea sistemului bancar, insa nu au ajuns la un acord cu privire la formarea unui fond de salvare a bancilor, pe modelul planului Paulson din Statele Unite. Duminica seara, Berlusconi a spus ca Merkel nu a putut initial accepta aceasta propunere, insa, pana la urma, ar fi fost de acord, ceea ce Berlinul a dezmintit.

Cancelarul german a afirmat ca discutiile cu Berlusconi ar trebui sa abordeze si chestiunea viitoarei presedintii italiene a G8, grupul tarilor cele mai industrializate, in 2009, mai ales asupra "necesitatii unei reglementari pe termen lung pentru pietele financiare". 

Referitor la compania aeriana Alitalia, care cauta un partener pentru a scapa definitiv de faliment, Berlusconi s-a declarat multumit de o eventuala cooperare cu firma germana Lufthansa. Germania "este interesata de o cooperare mai stransa, daca acest lucru este avantajos pentru cele doua parti", a  precizat Merkel.

Grupul franco-olandez Air France-KLM, compania britanica British Airways, dar si Lufthansa incearca sa formeze o cooperare cu noua Alitalia, care ar urma "sa decoleze" de la 1 noiembrie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: