Romania poate deveni a treia putere agricola a Europei dupa Franta si Germania

Data publicarii: 07-10-2008 | Economie

Romania poate deveni a treia putere agricola a Europei dupa Franta si Germania in conditiile unei absorbtii bune a fondurilor europene pana in 2013, a unor investitii straine directe semnificative si a unui anumit sprijin guvernamental, se arata intr-un raport al BCR.

Potrivit raportului BCR " Agricultura Romaniei- intre potential si realitate ", finantarea externa este cruciala pentru agricultura, deoarece sprijinul guvernamental va fi modest in urmatorii ani.

Acelasi raport arata ca structura fragmentata a suprafetei agricole reprezinta un obstacol in atragerea de noi investitii, afectand in acelasi timp productivitatea muncii.

"Romania are o pozitie privilegiata din punct de vedere al resurselor agricole.Terenul arabil reprezinta 39,5% din suprafata totala a teritoriului si numai alte cinci state din lume au o pozitie mai confortabila decat cea a Romaniei din acest punct de vedere", se arata in acelasi raport al BCR.

Sectorul agricol autohton este privit in mod frecvent drept un principal beneficiar al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. "Oportunitatile reies din fondurile europene importante care pot fi atrase in cadrul politicii agricole comune, de aproximativ 7,5 miliarde euro in perioada 2007-2013 ", se arata in acelasi raport al BCR. 

Documentul mai arata ca bancile s-au orientat cu precadere catre clientii mari si intr-o masura mult mai redusa asupra celor mici care ar trebui sa fie principalii beneficiari ai programelor nationale, iar aceasta abordare este strans legata de nivelul de disponibilitate in ceea ce priveste asumarea riscurilor.

Potrivit BCR, fluctuatiile mari de la un an la altul ale productiei agricole au devenit cronice,  evolutia fiind atribuita mai curand vremii nefavorabile decat castigurilor de productivitate.

Referitor la investitii, acestea sunt modeste iar interesul strainilor pentru acest sector este unul redus.

Cumpararile de pamant au avut si o componenta speculativa mai importanta, au determinat mentinerea productivitatii la un nivel foarte scazut. "Pretul terenului agricol a crescut de cinci ori in ultimii cinci ani pana la nivelul de 1.000-3.500 euro/ha, dar inca se mentine de trei pana la sapte ori mai scazut decat media europeana. Estimarile din piata de profil indica o mentinere a tendintei de crestere in urmatorii ani", arata raportul.

 Din numarul total de exploatatii agricole, 99,6% sunt exploatatii agricole individuale, in timp ce asociatiile si societatile comerciale detin doar 0,4%.

Raportul mai arata ca suprafetele medii se afla cu mult in urma standardelor europene, fiind de 2,1 hectare pentru exploatatiile agricole individuale si de 263 hectare pentru exploatatiile detinute de societati comerciale si asociatii in 2005.

Aproximativ 50% din terenul agricol este utilizat in prezent de circa 4 milioane de  ferme, adica de 98% din numarul total al fermelor din Romania. Aproximativ 80% din aceste ferme sunt clasificate ca exploatatii de subzistenta, iar  45% detin sub 1 hectar si nu sunt eligibile pentru marea parte a programelor
europene de sprijin.

Potrivit BCR, intr-un scenariu care are la baza un nivel bun de absorbtie a fondurilor  europene (in jur de 80%) si investitii straine directe inalte, Romania ar putea sa-si dubleze productia medie de cereale la hectar pana in 2013-2015.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: