Banca centrala a Islandei introduce un curs fix intre coroana si euro

Data publicarii: 08-10-2008 | International

Banca centrala a Islandei a anuntat, marti, ca va lega cursul de schimb al coroanei islandeze la euro, pentru a incerca sa opreasca deprecierea monedei nationale, relateaza AFP.

Banca centrala a fixat un curs de 131 coroane/euro pentru activitatea interbancara. 

"Coroana s-a depreciat semnificativ in ultimele saptamani si a ajuns la un nivel atat de jos incat nu mai este compatibila cu o economie echilibrata", se spune in comunicat, citat de AFP. 

"In cooperare cu guvernul, banca centrala pregateste masuri pentru a aduce stabilitate si un curs de schimb realist, care va permite o temperare rapida a inflatiei", adauga comunicatul citat. 

Coroana islandeza s-a depreciat cu 12,3% fata de euro incepand de luni si a pierdut 33% din valoare de la inceputul anului. Comparativ cu 1 iulie 2007, inainte de declansarea crizei financiare, moneda islandeza a pierdut 38,3%.

Banca centrala a Islandei a indicat ca va da mai multe detalii in urmatoarele zile cu privire la cursul de schimb valutar. 

Islanda, care nu este membra a Uniunii Europene, este, cu cei 313.000 de locuitori, una dintre cele mai prospere tari din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). 

In ultimii zece ani, Islanda a avut o crestere medie a produsului intern brut (PIB) de 4% pe an, cu un varf de 7,7% in 2004. Anul trecut, economia tarii a crescut cu 4,9%, insa boom-ul economic s-a transformat rapid in supraincalzire.

In august, inflatia anuala din Islanda s-a accelerat pana la un record de 14,5%, mult peste nivelul de 2,5% tintit de banca centrala.

NewsIn