Vosganian: Impozitarea este la un nivel optim si nu trebuie crescuta pentru cheltuieli salariale

Data publicarii: 08-10-2008 | Finante-Banci

Nivelul actual al impozitarii este optim, deoarece armonizeaza interesele salariatilor, patronilor si ale statului, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, adaugand ca, atat cat va fi in acest post, nu va majora impozitele.

"Eu, cata vreme voi fi ministrul economiei si finantelor, nu voi majora impozitele, pentru ca mi se pare ca nivelul la care s-a ajuns acum este unul care armonizeaza interesele salariatilor, patronilor si ale statului", a spus Vosganian, explicand ca bugetul actual nu poate sustine majorarile salariale solicitate de diferite categorii de bugetari.

"Sa maresti impozitul pe venit inseamna sa le dai cu o mana, sa le iei cu alta. Sa maresti impozitul pe profit inseamna sa tai din substanta dezvoltarii, sa maresti TVA-ul inseamna sa lovesti in categoriile cele mai defavorizate, care consuma mai mult decat economisesc. Oricare din aceste solutii arata de fapt ca noi vehiculam o minciuna frumos ambalata in poleiala. Sa putem da, trebuie sa luam din alta parte si eu nu sunt de acord cu aceasta formula", a completat ministrul economiei si finantelor.

El a reamintit ca o crestere a salarizarii in domeniul public cu 50% ar inseamna, la nivelul bugetului, un efort suplimentar de 6-7 miliarde euro pentru anul viitor.

Vosganian a adaugat ca, in 2009, bugetul poate suporta o majorare a salariilor in sectorul public de aproximativ 9 - 10%, respectiv suma intre cresterea economica si inflatia prognozate pentru anul viitor.

"Solutia cea mai barbateasca este sa te hranesti din ceea ce dezvolti, fara sa iei din sansa copiilor tai de a trai ca si  tine si asta inseamna ca pentru anul viitor noi putem, pe ansamblul economiei, sa avem o crestere (salariala, n.r.) egala cu cresterea economica, la care se poate adauga, la valoarea nominala, si inflatia, deci putem avea o anvelopa salariala pe buget de 9-10%", a explicat Vosganian.

Intrebat daca ar dori un nou mandat de ministru al economiei si finantelor, Vosganian a raspuns ca ar vrea sa isi pastreze functia pentru cel putin sase luni dupa alegeri, pentru a putea lua masuri in privinta reglementarii domeniului energetic, dar si a salariilor in domeniul public.

"Sincer sa fiu, mie imi place sa fiu ministru. Timp de 16 ani, ca parlamentar, a trebuit sa-i conving pe altii. E o mare sansa sa nu ai o bariera intre tine si proiectele tale", a completat el.

Mai detaliat, Vosganian este pentru o marire diferentiata a salariilor mici, fata de cele mari, in domeniul public si pentru "curatarea sporurilor".

"O guvernare onoranta trebuie sa stie sa spuna si 'nu se poate'. Sunt pentru o curatare a sporurilor salariale, cresterea diferentiata a salariilor mici fata de cele mari si redefinirea anumitor statute. In plus, este nevoie de o legislatie foarte clara in domeniul energetic", a conchis ministrul economiei si finantelor.

Romania se confrunta, in aceste zile, cu multiple proteste ale sindicatelor, care cer majorari salariale cuprinse intre 25 si 60%, in functie de sectoarele pe care le reprezinta, dupa ce parlamentarii au aprobat, saptamana trecuta, in unanimitate, majorarea salariilor din invatamant cu 50%, pe fondul febrei electorale.

Executivul a declarat, insa, ca, dat fiind ca legislativul a omis sa mentioneze si sursele de venit pentru astfel de cheltuieli, va contesta legea la Curtea Constitutionala a Romaniei. In plus, premierul Calin Popescu Tariceanu si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, au tinut sa precizeze ca astfel de majorari salariale sunt nesustenabile, dat fiind ca nu sunt corelate cu productivitatea din acele sectoare.

NewsIn