Diminuarea pensiilor ii face pe americani sa munceasca pana la adanci batraneti

Data publicarii: 08-10-2008 | International

Planurile americane de pensionare au pierdut mai mult de 2 trilioane dolari in ultimele 15 luni, urmare a scaderii puternice a actiunilor pe bursele din Statele Unite si a falimentului unora dintre cele mai mari institutii financiare, potrivit analistilor americani.

Spre deosebire de tarile europene, in Statele Unite planurile de pensionare sunt cele mai intalnite forme de economisire. Populatia contribuie in timpul perioadei active la un fond privat de pensii si, in functie de valoarea contributiei, vor avea o pensie mai mica sau mai mare. 

50% din americani sunt ingrijorati ca vor trebui sa munceasca mai multi ani deoarece valoarea economiilor lor a scazut simtitor, potrivit unui sondaj efectuat de GfK si Associated Press. "Fata de executivii de pe Wall Street, familiile americane nu sunt sprijinite de nimeni in cazul in care economiile lor sunt evaporate de criza. Contributiile lor la fondurile de pensii sunt unul dintre cele mai mari riscuri in momentul de fata", spune George Miller, membru republican al Camerei Reprezentantilor.

Parerea este impartasita de multi economisti. Fondurile publice sau private de pensii au pierdut peste 20% de la jumatatea anului 2007, cu scaderi chiar mai mari in randul planurilor private, cu o expunere mai mare pe piata bursiera.

"Multi americani vor amana data iesirii la pensie deoarece vor constata ca pensia pe care o primesc va fi insuficienta pentru un trai decent" spune Peter Orszag, presedintele Biroului de Venituri al Congresului.

Un alt studiu efectuat in acest an arata ca 20% dintre angajatii americani de peste 45 de ani au incetat sa mai puna bani in programele de pensionare, iar 25% au crescut numarul de ore de munca pentru a-si spori veniturile.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: