BCR: actionarul majoritar Erste Bank nu a retras si nu va retrage lichiditati din Romania

Data publicarii: 09-10-2008 | Finante-Banci

Banca Comerciala Romana (BCR) spune ca banca-mama, Erste Group Bank, nu a retras si nu va retrage lichiditati din Romania, in conditiile in care grupul austriac are un capital de 11 miliarde euro si isi acopera deja nevoile de finantare pe 2008, au precizat, miercuri, reprezentanti ai BCR.

"Referitor la unele declaratii foarte recente privind lichiditatea in euro pe piata valutara din Romania, precizam ca Erste Group Bank, banca noastra mama, nu a retras, nu retrage si nu are intentia sa retraga lichiditati de la BCR", se arata in comunicatul BCR.

Erste Bank este "foarte bine capitalizata" si si-a acoperit nevoile de finantare pentru anul 2008, de cinci miliarde de euro, inca din luna septembrie. De asemenea, grupul va avea indicele de adecvare a capitalului de rang 1 (Tier-1 ratio) la 8% la finalul anului 2008", se spune in comunicatul BCR.

Erste Group are un capital eligibil de peste 11 miliarde euro, ceea ce reprezinta dublul valorii rezervelor de aur ale Bancii Nationale a Austriei, potrivit BCR.

Erste Group estimeaza pentru acest an o crestere a profitului net cu mai mult de 50% fata de anul precedent, incluzand si contributia rezultata din vanzarea companiilor de asigurari. De asemenea, profitul operational este asteptat sa creasca cu circa 15%.

In aceste conditii, "BCR opereaza normal pe piata, fiind deplin constienta de responsabilitatile sale ca lider al pietei bancare romanesti", se mai spune in comunicatul bancii.

Leul s-a depreciat semnificativ la inceputul acestei saptamani, pe fondul adacirii turbulentelor pe pietele internationale. Luni, leul a pierdut aproape 7 bani (1,78%) pana la minimul ultimilor trei ani si 10 luni, de 3,9410 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de banca centrala, pe fondul deprecierii generale a monedelor din tarile emergente si a situatiei incerte din Romania.

Marti, leul a recuperat o parte din pierderi, BNR afisand un curs de referinta de 3,9277 lei/euro, in ton cu monedele din regiune, iar miercuri a ajuns sa fie cotat pe piata interbancara la 3,86 lei/euro, dupa ce marile banci centrale internationale au anuntat o actiune concertata de diminuare a ratelor dobanzilor de politica monetara cu cate jumatate de punct procentual.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: