Bancile pentru locuinte sunt mult mai bine protejate in fata crizei actuale decat bancile comerciale

Data publicarii: 10-10-2008 | Finante-Banci

Bancile pentru locuinte din Romania sunt mult mai bine protejate in fata crizei actuale decat bancile comerciale. Aceasta pentru ca nu au expunere valutara, iar siguranta plasamentelor exclude riscurile, spune presedintele-director executiv al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Alexandru Ciobanu. In plus, subliniaza el, costurile produselor oferite nu sunt afectate de cresterea dobanzilor.

Seful Raiffeisen Banca pentru locuinte afirma ca spre deosebire de bancile comerciale care au expuneri de risc, produsele oferite si structura bancilor pentru locuinte le feresc pe acestea de efectele negative ale crizei si le pune chiar in avantaj.

"Din punctul de vedere al bancilor pentru locuinte este un efect pozitiv. Noi nu avem elementele de risc ale bancilor comerciale. Plasamentele sunt foarte foarte sigure. Nu suntem investiti pe piete externe. Si nici nu avem nici un fel de expunere valutara. Nu suntem afectati nici de cresterea dobanzilor pentru ca strucutra produselor noastre este cu dobanda fixa," a precizat Alexandru Ciobanu, presedinte si CEO Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Imprumuturile pentru locuinte acordate sunt conditionate de economisire prealabila si se fac doar in moneda nationala ceea ce ofera avantajul sigurantei privitoare la capacitatea de rambursare.

"Cei care au luat credite in Euro sau alte monede straine au fost expusi riscului valutar.

Deprecierea leului a dus rata in lei la un nivel mult mai mare," a adaugat Alexandru Ciobanu.

Alexandru Ciobanu spune ca nici noile norme de creditare nu duc la cresterea costurilor de creditare pentru locuinte, in conditiile in care produsele oferite au o dobanda fixa prestabilita si se acorda in lei.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: