Unicredit: Romania are un climat macroeconomic stabil, marcat de cresterea investitiilor

Data publicarii: 19-07-2006
Grupul UniCredit anunta rezultatele studiului macroenonomic trimestrial care analizeaza principalii indicatori si tendintele economiei reale pentru statele din Europa Centrala si de Est, precum si perspectivele la nivel macro pentru urmatoarea perioada a anului 2006, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Analiza a fost realizata de departamentul de cercetare al UniCredit Group, cu participarea economistilor din bancile subsidiare Grupului.

Pentru Romania, potentialul de crestere ramane pozitiv anul acesta, consumul si investitiile in crestere constituind principalii factori de dezvoltare economica. Procesul de dezinflatie avanseaza destul de lent, ca urmare a presiunilor atat din partea cererii cat si a ofertei agregate. In semestrul al doilea al anului curent, presiunile de natura cererii sunt estimate sa prevaleze cu toate ca si ajustarile de preturi administrate si accize vor ramane importante. In aceste conditii, mentinerea inflatiei pe traiectoria stabilita de BNR va depinde de intarirea in continuare a politicii monetare. Recenta revizuire a tintei de deficit bugetar este de natura sa determine presiuni suplimentare atat asupra inflatiei, cat si asupra balantei externe. Deficitul de cont curent va continua sa se largeasca in special pe seama cererii de importuri pentru investitii, insa investitiile straine directe, in crestere, vor asigura sustenabilitatea acestuia.

Cresterea PIB pe primul trimestru al anului 2006 a atins 6,9%, stimulata de investitii si de consum. Cererea interna este estimata sa ramana importanta anul acesta ca urmare a mentinerii  unui consum ridicat (atat privat, cat si public) si a investitiilor in crestere. Cererea semnificativa pentru importuri, in principal a celor pentru investitii, va contribui insa la cresterea contributiei negative a cererii externe nete In PIB. In ansamblu, analistii UniCredit Group apreciaza o crestere economica pentru 2006 de 5,5%.

Procesul de dezinflatie a avansat in trimestrul al doilea, cu indicele anual al preturilor de consum in scadere la 7,1 %, la sfarsitul lunii iunie a.c. Este de asteptat ca in semestrul al doilea al anului 2006 presiunile suplimentare asupra inflatiei sa fie resimtite in special din partea cererii, mai ales in perspectiva redimensionarii deficitului fiscal (estimat la 2% din PIB). Proiectia economistilor UniCredit pentru finalul anului ramane la 7%, conditionata de intarirea politicii monetare.

Deficitul de cont curent este estimat sa ajunga la 9,5% din PIB, in urma importurilor masive stimulate si de iminenta lansare a proiectelor de investitii in infrastructura. Investitiile green field, cumulate cu aportul mare al intrarilor de capital strain din privatizari au potentialul sa conduca investitiile straine directe la un nou maxim anul acesta estimat la 7,5 miliarde euro.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: