Titlurile Volkswagen sfideaza panica de pe piata si se scumpesc la niveluri record

Data publicarii: 11-10-2008 | Bursa

Un producator german de automobile se dezvolta complet impotriva tendintei pietei, comenteaza AFP, care scrie ca actiunile Volkswagen ating record dupa record pe pietele de capital, in conditiile in care bursele se confrunta cu pierderi masive.

"Nu exista nicio explicatie rationala", spune analistul Juergen Pieper de la banca Metzler, intervievat de AFP. Aceeasi constatare o face si analistul Robert Heberger de la compania Merck Finck, care spune ca "aprecierea actiunilor nu are nicio legatura cu valoarea lor reala".

Saptamana aceasta, in plina criza financiara, cotatia actiunilor Volkswagen a urcat la un nou record istoric, de 452 euro. Vineri, in contextul in care pietele mondiale de capital inregistrau pierderi accentuate pe seama panicii create de amploarea crizei financiare internationale, actiunea Volkswagen se scumpea cu aproape 7%, la 317 euro, comparativ cu indicele Dax, care cobora cu 8%.

Consecinta aprecierii actiunilor Volkswagen a fost detronarea primei companii producatoare de automobile din lume, firma japoneza Toyota, din punctul de vedere al capitalizarii de piata, cu mai mult de 90 miliarde euro, comparativ cu 80 miliarde cat are concurentul asiatic.

Acest lucru se intampla in contextul in care nu numai ca niciun sector de activitate nu este la adapost de scaderile bursiere din aceste zile, dar sectorul auto, mai ales, este unul dintre cel mai grav afectate de inrautatirea situatiei actuale.

Pana in prezent, Volkswagen a evoluat mult mai bine decat multi dintre concurentii sai, cu vanzari care ar trebui sa atinga un record in acest an. "Cand vom intra in recesiune, Volkswagen va avea si el de suferit", avertizeaza Heberger.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: