Germania ar putea aproba, in cateva zile, un plan de salvare a sectorului bancar

Data publicarii: 12-10-2008 | International

Planul Germaniei pentru salvarea sectorului financiar urmeaza sa fie adoptat "in urmatoarele zile" cu ajutorul unei proceduri legislative de urgenta, implicand un efort financiar de pana la 400 miliarde euro, potrivit presei germane, citata de Reuters.

Planul ar urma sa fie votat printr-o procedura de urgenta de catre camera superioara si cea inferioara a parlamentului, iar presedintele Germaniei, Horst Koehler, ar urma sa aprobe masurile, care sa intre in vigoare cat mai repede posibil, potrivit saptamanalului german Der Spiegel, citat de Reuters.

Ca sa lupte impotriva crizei financiare mondiale, Germania ia in considerare un pachet de masuri similare celor adoptate de Marea Britanie, care ar da garantii financiare de sute de miliarde de euro sau imprumuturi directe.

Cotidianul german de afaceri Handelsblatt scrie ca un expert din coalitia de guvernare a estimat ca pachetul de salvare valoreaza intre 300 si 400 miliarde euro.

Guvernul cancelarului Angela Merkel ia in considerare si o injectie de capital de zeci de miliarde de euro, iar, in schimbul banilor, guvernul ar ajunge sa detina participatii ale bancilor respective, a scris, vineri, cotidianul german Die Welt. Potrivit Handelsblatt, capitalul injectat este estimat la 50-100 miliarde euro.

Ministrul de finante Peer Steinbrueck a recunoscut, vineri, ca guvernul german lucreaza la un plan complex de salvare a sistemului financiar, dar nu a dat amanunte, adaugand ca "vor fi cerinte stricte pentru cei care vor primi ajutor".

Steinbrueck a mai spus ca cel tarziu luni va fi nevoie de un semnal "pentru a calma lucrurile, un semnal care sa aduca inapoi credibilitatea si increderea in Germania"

Die Welt a subliniat ca unii membrii ai CDU (partidul conservator crestin-democrat), condus de Merkel, se opun puternic propunerilor de salvare.

Guvernul britanic a alocat cel putin 50 miliarde de lire sterline ca sa ajute la refacerea capiturilor bancilor, dar a specificat ca bancile nu sunt in niciun fel obligate sa foloseasca fondurile.

Marea Britanie garanteaza, de asemenea, imprumuturile interbancare, printr-un fond de 250 de miliarde de lire sterline, pentru a debloca pietele si extinde o schema a bancii centrale a Angliei prin care activele riscante ale bancilor sunt transformate in datorie guvernamentale, autoritatile injectand astfel 200 de miliarde de lire sterline in sistem.

Pe de alta parte, Koehler, fost presedinte al Fondului Monetar International (FMI), a facut un apel pentru organizarea unei conferinte internationale, dupa modelul celei din 1944 tinuta la Bretton Woods, care a ajutat la refacerea sistemelor financiare dupa cel de-al doilea razboi mondial.

"As vrea sa vad un Bretton Woods II", a declarat Koehler pentru Der Spiegel, vorbind despre ceea ce ar trebui facut pentru a contracara efectele crizei financiare. "Cred ca aceasta criza poate fi gestionata. Este in mainile voastre", a adaugat Koehler.

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier a spus pentru saptamanalul german ca ar vrea sa fie constituit un nou organism de tipul G8 (grupul celor mai puternice opt economii ale lumii) la nivel extins, care sa cuprinda si alte tari, pentru a discuta o noua ordine financiara la nivel global.

"Pe langa G8, ar trebui sa fie incluse puteri economice care se dezvolta acum, ca Brazilia, India, China, cu aceleasi drepturi si obligatii", a spus ministrul.

G8 include Germania, Canada, SUA, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia. Steinmeier a adaugat ca noul grup de supraveghere ar trebui creat in conformitate cu reglementarile FMI.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: