Australia va garanta integral toate depozitele bancare timp de 3 ani, ca sa combata criza financiara

Data publicarii: 12-10-2008 | International

Australia va garanta toate depozitele bancare timp de trei ani si toate finantarile catre bancile australiene, in incercarea de a combate criza financiara internationala, a declarat, duminica, primul ministru australian, Kevin Rudd, citat de Reuters.

Australia va acorda, in plus, 4 miliarde dolari australieni (2,6 miliarde dolari) pentru titlurile garantate ipotecar ca sa mentina lichiditatea creditorilor non-bancari, a mai spus Rudd, adaugand ca masurile fac parte dintr-un plan international de combatere a crizei.

El a adaugat ca guvernul australian mentine contactul cu alte state, inclusiv cu cele din G20, iar actiunea coordonata este cruciala. Un purtator de cuvant a declarat ulterior ca decizia Australiei este coordonata cu cea a Noii Zeelande, cu toate ca tara vecina nu a dat inca semne ca va lua o decizie asemanatoare.

"Masurile anuntate astazi (duminica n.r.) fac parte dintr-o serie de masuri internationale destinate deblocarii arterelor sistemului financiar mondial", a mai spus Rudd.

Premierul sustine ca toate bancile autraliene sunt capitalizate suficient si sunt bine reglementate, iar masurile au ca scop ajutarea bancilor australiene sa tina pasul cu alte banci de pe piata internationala.

"Nu vreau ca vreuna dintre bancile de prima clasa ale Australiei sa fie discriminata in fata alteia, straine, care are de altfel un bilant prost, dar care este insa ridicata prin garantiile unui guvern strain", a declarat Rudd.

In urma planului, toate depozitele bancilor australiene, societatile de credit ipotecar si cooperativele de credit ar fi garantate de catre guvernul australian in urmatorii trei ani. Guvernul va garanta, de asemenea, finantarile la termen pentru bancile locale pana la finalul crizei financiare. 

"Masurile pe care le-am anuntat sunt fondate pe sfaturile primite din parte institutiilor de reglementare a economiei din Australia. Ne aflam intr-o criza economica ce echivaleaza cu una de securitate nationala, iar provocarile sunt imense", a concluzionat Rudd.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: