Cu salarii de peste 70.000 de lei pe an, controlorii financiari vor primele restante

Data publicarii: 13-10-2008 | Economie

Desi au salarii care impreuna cu sporurile depasesc 70.000 de lei pe an, potrivit declaratiilor de avere, un numar de 107 controlori finaciari din aparatul central al Curtii de Conturi au dat in judecata institutia deoarece isi vor primele de concediu din anii 2001-2007, prime echivalenete cu un salariu.

Cei 107 controlori finaciari cer magistratilor Tribunalului Bucuresti ca primele cu pricina sa fie restituite in raport cu rata inflatiei calculata la data cand trebuiau platite drepturile pana la achitarea integrala a acestora, dupa cum se arata in documentele depuse la instanta. Motivul pentru care controlorii isi cer drepturile in instanta, ar fi acela ca ei se considera discriminati de institutie, prin faptul ca primele cu pricina s-au acordat doar functionarilor publici, nu si personalului din autoritati administrative.

Prin urmare, controlorii financiari sunt nemultumiti si considera ca le sunt incalcate drepturile, fiind privati de "dreptul la egalitate de sanse". Pentru a face actiunea cat mai credibila la cererea de chemare in judecata sunt atasate patru sentinte ale tribunalelor din tara, prin care magistratii dau castig de cauza unor controlori financiari pe aceeasi problema. Numai in urma unei singure decizii, data de Tribunalul Cluj anul acesta, Curtea de Conturi a Romaniei ar trebui sa plateasca la 27 de controlori financiari aproape 370.000 lei din bani publici, se arata in actele depuse la dosar.

Pe de alta parte, Curtea de Conturi a Romaniei invoca, la Tribunal, prescriptia dreptului angajatilor de a cere primele, pe motiv ca a trecut limita de 3 ani de la data cand ar fi trebuit sa le primeasca. Iar in caz de urgenta, adica in cazul in care procesul se va sfarsi in favoarea angajatilor, Curtea de Conturi a cerut deja instantei sa cheme in garantie Ministerul Economiei si Finantelor, care repartizeaza fondurile pentru salarii.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: