Politele RCA vor creste cu 50%, iar Casco cu 30% de la 1 ianuarie

Data publicarii: 13-10-2008 | Auto

Masina RCA CascoDeprecierea leului din ultima vreme, precum si pierderile uriase pe segmentul auto inregistrate de asiguratori ar putea creste costul politelor RCA si Casco cu 50% si respectiv 30%, in conditiile in care de la 1 ianuarie se preconizau majorari de 40% si 20% pentru cele doua tipuri de asigurari, noteaza Gardianul. O asigurare auto obligatorie (RCA) va ajunge sa coste intre 120 si 150 de euro, afirma specialistii din piata.

Daca pana inainte de deprecierea leului se preconizau scumpiri de 40% si respectiv 20% pentru politele RCA si Casco, incepand cu 1 ianuarie 2009, intre timp a mai aparut un element "inflamator" care poate sa ridice cu cel putin 10% aceste mariri. Brokerii din piata spun ca sub nici o forma pretul la polite nu va scadea pentru a compensa deprecierea leului. "Nici intr-un caz nu se vor reduce tarifele la asigurari. In situatie de criza economica, asigurarile sunt mai scumpe, nu mai ieftine. Devalorizarea leului atrage de la sine cresterea produselor de asigurare care au pretul stabilit in lei si, daca nu se stabilizeaza cursul, primul produs care se va scumpi este RCA-ul (manopera la service este in lei la cursul BNR, piesele sunt din import etc). Cat despre Casco, in principiu situatia actuala nu va influenta direct cotatiile, deoarece sumele asigurate si primele de asigurare sunt stabilite in valuta, deci lucrurile merg in paralel", a declarat Gheorghe Grad, directorul Societatii Romanesti de Brokeraj in Asigurari.

RCA va ajunge la 120-150 de euro

Anul acesta, o polita RCA a costat undeva intre 80 si 100 de euro, cu mult mai mult decat in anii anteriori. Potrivit brokerilor de asigurari, acest tip de polita ar putea creste, in 2009, undeva intre 120 si 150 de euro, in functie de masina si de asigurator.  Cat priveste asigurarile facultative (Casco), pentru un Golf 5 cu motor de 1,4 cmc din 2006, polita a costat circa 700 de euro la inceputul acestui an, insa va ajunge la 850-900 euro anul viitor. "Din pacate, Casco este strict legat de piesele auto de la service-uri, pe care le aduc din import , fiind platite, evident, in euro. Ca sa nu creasca si mai mult aceste polite, ar tebui ca manopera sa ramana la acelasi pret, dar ma indoiesc ca aceste costuri nu vor creste. Primele nu se vor conserva, ci vor urma trendul euro. Mai mult ca sigur la Casco se va mari polita, in schimb, la RCA, poate asiguratorii vor gandi un pic mai matur. Acestea sunt niste polite foarte paguboase", a declarat Mihai Iorgoveanu, directorul Euro Arc Insurance Broker. Operatorii din piata spera ca, odata cu cresterea acestor asigurari, soferii vor fi ceva mai receptivi si mai atenti in trafic. Mai ales ca odata cu aceste scumpiri s-ar impune si o marire a francizelor (n.r., partea din asigurare pe care o suporta asiguratul, care preia astfel o parte din risc). Sunt foarte multi soferi care umbla cu masinile de serviciu si stiind ca acestea sunt asigurate, isi permit sa le zgarie fara sa-si faca probleme", a mai spus Iorgoveanu.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: