Marea Britanie va injecta 47 miliarde euro in bancile RBS, HBOS si Lloyds TSB

Data publicarii: 13-10-2008 | International

Guvernul britanic a anuntat luni ca va investi pana la 37 miliarde lire sterline (47 miliarde euro) in bancile RBS, HBOS si Lloyds TSB, fiind pe cale sa devina actionar majoritar, in cadrul planului de salvare a sectorului bancar britanic, relateaza AFP.

In cadrul unui comunicat, ministerul britanic de finante a explicat ca scopul acestei recapitalizari, ce se traduce practic prin nationalizare, este de "a sustine stabilitatea pietelor financiare, de a proteja investitorii, companiile si creditorii, precum si de a apara interesele contribuabililor".

"Vom face tot ce este necesar, atat timp cat va fi necesar" pentru a calma criza financiara, a declarat ministrul de finante, Alistair Darling, pentru postul de radio BBC 4.

Luni, Royal Bank of Scotland (RBS) a anuntat in cadrul unui comunicat ca va lua 20 miliarde lire (25 miliarde euro), din totalul finantarii.

Din aceasta suma, 5 miliarde vor fi subscrise direct de guvern, sub forma de actiuni preferentiale, iar statul s-a angajat, de asemenea, sa subscrie restul de 15 miliarde lire, in cazul in care actiunile emise nu vor gasi cumparatori in randul actionarilor si investitorilor.

Guvernul va putea detine, in total, maximum 60% din capitalul RBS, a precizat Darling. La randul lor, bancile Lloyds TSB si HBOS au anuntat o reviziure a proiectului de fuziune, ce va fi urmata de o majorare de capital in valoare totala de 17 miliarde lire (21,4 miliarde euro), de asemenea, cu ajutor din partea guvernului.

In total, statul va putea detine maximum 43,5% din capitalul grupului fuzionat, au precizat cele doua banci.

In schimb, banca Barclays a anuntat ca intentioneaza sa colecteze peste 6,5 miliarde lire (8,2 miliarde euro), in mai multe etape, fara ajutorul guvernului.

O alta mare banca britanica, Standard Chartered, a anuntat ca detine o capitalizare suficient de buna si ca nu are intentia de a strange fonduri, salutand totusi "actiunea decisiva a guvernului pentru stabilizarea sectorului bancar".

Totodata, grupul bancar spaniol Santander va injecta 1 miliarde lire (1,25 miliarde dolari) in capitalul filialei sale britanice Abbey, fara a face apel la fonduri publice.

Duminica, reprezentantii tarilor din zona euro, reuniti in summit la Paris, au adoptat un plan de actiuni care cuprinde o garantie pentru imprumuturile interbancare si un posibil recurs la recapitalizarea bancilor, pentru a restabili increderea in pietele debusolate de criza mondiala.

La finalul acestui summit extraordionar al celor 15 tari din Eurogrup, organizat dupa emiterea recomandarilor ministrilor de finante G7, continutul planului a fost anuntat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, presedintele in exercitiu al Consiliului European.

Statele membre Eurogrup vor garanta creditele interbancare pe o perioada limitata, pana la 31 decembrie 2009, a anuntat Sarkozy. Aceste garantii de stat vor costa bancile, in funtie de dobanzile pietei, a precizat el.

Blocajul pietei interbancare este in centrul crizei. De teama falimentelor, bancile nu isi mai acorda imprumuturi unele celorlalte. Cele care nu gasesc fondurile necesare pentru a-si echilibra situatia, pot sa se gaseasca rapid in dificultate, asa cum s-a intamplat in cazul mai multor institutii financiare europene. Din lipsa de refinantare, bancile ingheata creditele acordate particularilor si companiilor, amenintand astfel intregul sistem economic si financiar.

Cei 15 si-au luat de asemenea angajamentul de a evita falimentul bancilor lor cele mai importante, in special procedand la operatiuni de recapitalizare. Nu a fost anuntata o suma globala pentru acest plan, dar Germania, Franta, Italia si alte tari isi vor prezenta luni dupa-amiaza "simultan" detaliile propriilor programe de salvare, a declarat Sarkozy.

Premierul britanic Gordon Brown a declarat ca spera intr-o revenire a increderii in sistemul financiar "in urmatoarele zile". Brown, a carui tara nu face parte din zona euro, fusese invitat la Paris pentru a explica demersurile Marii Britanii in fata crizei, masurile Eurogrup inspirandu-se din planul de salvare britanic.

Aflata in avangarda reactiilor la criza financiara, Londra isi anuntase saptamana trecuta planul de salvare, in valoare de 500 de miliarde de lire (636 miliarde de euro), care ar presupune preluarea controlului asupra mai multor banci mari, foarte slabite. Pe langa intrarea statului in capitalul bancilor (in valoare de pana la 50 miliarde de lire in total), planul prevede garantarea imprumuturilor interbancare pana la 250 de miliarde de lire si injectii de lichiditati de 200 de miliarde de lire.

Vineri, cele mai industrializate sapte tari din lume (G7: Statele Unite, Germania, Japonia, Marea Britanie, Canada, Franta si Italia) decisesera sa actioneze pentru a debloca pietele monetare si a permite bancilor sa obtina capital de la sectorul public si privat, pentru a evita falimentele si a debloca piata creditelor imobiliare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: