Paul Krugman, un american critic al administratiei Bush primeste Nobelul pentru economie

Data publicarii: 13-10-2008 | International

Economistul american Paul Krugman a primit luni premiul Nobel pentru economie, fiind recompensat pentru "modelele de comert si localizarea activitatii economice", a anuntat la Stockholm Comitetul Nobel.

In varsta de 55 de ani, Krugman este profesor de economie si relatii internationale la Universitatea Princeton si este renumit pentru teoriile sale in domeniul "noului comert" si al crizelor valutare, fiind considerat unul dintre cei mai influenti 50 de economisti ai lumii contemporane.

Este considerat un critic al administratiei Bush si al politicii interne si externe promovate de aceasta.

Krugman a pus la punct o noua teorie a comertului international,ce integreaza analizele disparate referitoare la schimburile comerciale si geografia economica.

Din 2000 el semneaza si editoriale in New York Times.

In 2007, premiul Nobel pentru economie a fost acordat americanilor Leonid Hurwicz, Eric Maskin si Roger Myerson pentru lucrarile lor bazate pe mecanismele de schimburi destinate ameliorarii functionarii pietelor.

Intre prima sa editie, in 1969, si 2007, 40 cetateni americani au luat premiul Nobel pentru economie, dintr-un total de 58 laureati, adica 69%.

Laureatii vor primi personal premiul de la regele Suediei la 10 decembrie - o medalie de aur, o diploma si un cec de zece milioane de coroane suedeze (1,03 milioane de euro). Nobelul pentru economie incheie sezonul acestor premii pe anul 2008.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: