Conditiile de emitere a banilor electronici in UE ar putea fi schimbate, pentru dezvoltarea pietei

Data publicarii: 13-10-2008 | Finante-Banci

Comisia Europeana (CE) a lansat o propunere de revizuire a conditiilor de emitere a banilor electronici (e-money) in cadrul Uniunii Europene (UE), in concordanta cu inovatiile tehnologice din domeniu, pentru dezvoltarea industriei de profil care ar putea ajunge la 10 miliarde euro in 2012.

Reglementarile anterioare, ce dateaza din 2000, nu permiteau intrarea pe piata de noi furnizori si, ca urmare, restrangeau posibilitatile de crestere a pietei.

"Industria e-money are un potential mare de crestere, iar noile reguli vor accelera folosirea banilor electronici in Europa si vor mari competitia si inovarea, odata cu asigurarea unui grad inalt de siguranta pentru consumatori. Aceasta reglementare va contribui la obiectivul nostru de creare a unei pietei unice pentru platile electronice", a declarat comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy.

Bruxelles-ul a propus realizarea unui cadru legal coerent si modern pentru emiterea de bani electronici, avand ca scop promovarea emergentei unei piete unice pentru servicii electronice de plata in UE, prin emiterea unei definitii neutre si mai simple a conceptului de "bani electronici", prin impunerea unui regim prudential nou si prin clarificarea aplicarii regulilor privind rascumpararea.

Banii electronici au fost definiti ca orice valoare monetara depozitata electronic sub forma de chitanta de fonduri si care este utilizata pentru plati.

Regulile prudentiale noi arata ca pe piata vor putea intra si jucatori mai mici, deoarece capitalul initial cerut va fi de 125.000 euro.

Directiva privind e-money din 2000 (2000/46/EC) urmarea facilitarea accesului institutiilor non-creditoare (non-credit) la afacerile cu e-money. Industria banilor electronici nu si-a atins insa potentialul urmarit de adoptarea acelei directive. In statele membre ale UE exista inca putine institutii acreditate pentru emiterea de bani electronici, iar volumul mic de bani electronici emis demonstreaza ca e-money nu reprezinta inca o alternativa credibila la banii cash.

Noua reglementare va fi transmisa spre aprobare Parlamentului European si Consiliului de Ministri.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: