Romanii cu salarii de 5.000 de euro, disperati din cauza crizei financiare

Data publicarii: 14-10-2008 | Finante-Banci

Criza prin care trece lumea in urma prabusirii burselor din intreaga lume are repercusiuni si in Romania. Contrar asteptarilor, deocamdata la noi par sa planga dupa bani doar bogatii, acestia fiind cei mai afectati. O situatie dificila se intalneste in randul angajatilor din clasa medie, care lucreaza la firme cu o cifra de afacere foarte mare si care au salarii mult peste media unui roman obisnuit. Desi castiga 4,5 sau 6 mii de euro pe luna, acestia sunt pusi in dificultate de actuala criza financiara.

Acestia, beneficiind de salariul foarte mare si transparent de care beneficiaza, au optat in marea lor majoritate pentru a obtine credite avantajoase de la banci pentru diferite investitii. Astfel, ei au reusit sa-si cumpere terenuri, case si alte produse de lux pe baza creditelor obtinute de la banci. Insa problemele tocmai acum apar. Desi au salariu mare, creditele pe care trebuie sa le ramburseze lunar se ridica la aproximativ 80% din venitul lor. Asa ca, daca un angajat are un salariu de 5.000 de euro, acesta are de dat la banca, lunar, aproximativ 4.000 de euro.

"Am un salariu de peste 5.000 de euro, dar am si foarte multe credite. Pe baza salariului mi-a fost usor sa le obtin si credeam ca nu voi avea probleme cu rambursarea. Numai ca fluctuatiile de curs si deprecierea leului imi dau acum fiori, pentru ca risc sa nu mai pot face fata platilor", a declarat pentru Antena3.ro, sub rezerva anonimatului, un angajat de top management dintr-o mare companie care activeaza in Romania.

In conditiile fluctuatiilor de curs valutar si a agitatiei de pe piata bursiera, angajatii cu salarii peste medie care au obtinut mai multe credite sunt acum disperati de posibilitatea de a nu mai ramane cu nimic dupa achitarea ratelor lunare. Si asta pentru ca, in cele mai multe dintre cazuri, salariul si-l incaseaza in lei, dar creditele le achita in euro. Cu totii asteapta cu sufletul la gura sfarsitul crizei si urmaresc cu infrigurare in fiecare zi cursul valutar anuntat de BNR. Singurii care nu intampina probleme sunt cei care au preferat sa-si investeasca banii din salariu direct in depozite sau in achizitionarea unor bunuri fara a apela la ajutorul creditelor bancare.

Antena3