Isarescu: sistemul bancar romanesc a fost ferit de produse toxice sau foarte sofisticate

Data publicarii: 15-10-2008 | Finante-Banci

Bancile romanesti au gasit pe piata locala suficiente mijloace de dezvoltare, in conditiile unor marje atractive, si au fost ferite de asa numitele produse toxice, constand in instrumente sofisticate, care au creat probleme bancilor occidentale, a spus marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In plus, sistemul bancar romanesc "nu a intrat in contact nici cu produse de tip credite subprime", a declarat Isarescu, intr-un discurs in fata Parlamentului.

Guvernatorul a repetat ca analizele bancii centrale - care monitorizeaza atent evolutiile internationale si interne -  arata ca impactul turbulentelor financiare internationale asupra Romaniei este in continuare limitat.

Isarescu a precizat ca nu este vorba de o subdezvoltare a sistemului bancar romanesc, in conditiile in care gradul de bancarizare a depasit 50% in Romania, ci de focalizarea catre produse mai sigure, cerute pe piata romaneasca si care asigurau bancilor profituri atractive, tinand cont de marjele mari intre dobanzile la depozite si cele la credite.

"A existat o tentatie si pentru produse sofisticate, dar BNR a avut o atitudine de intarire a normelor prudentiale. Tentatia a fost descurajata inainte de a se manifesta", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul a precizat ca BNR se concentreaza pe sistemul bancar, in conditiile in care acesta are o pondere covarsitoare in sistemul financiar romanesc, deoarece bursa si alte segmente, precum asigurarile, au o dimensiune mult mai redusa.

"Ceea ce se intampla la Bursa de Valori Bucuresti este ingrijorator, dar influenta trebuie adecvata la importanta BVB in sistemul financiar din Romania", a mentionat guvernatorul.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: