Cele 0,8% din depozite neacoperite de plafonul de garantare insumeaza 40% din economiile romanilor

Data publicarii: 15-10-2008 | Finante-Banci

Circa 0,8% din depozitele din Romania insumeaza 40% din volumul economisirii, ceea ce denota o anumita polarizare, in conditiile in care restul de 99,2% din depozitele romanilor sunt mai mici de 20.000 euro, a spus marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Referitor la garantii, am sa repet ca 99,2% din depozite sunt sub 20.000 de euro, dar restul de 0,8% reprezinta 40% din totalul economisirilor. Avem si aici o anumita polarizare", a declarat Isarescu, in fata Parlamentului.

La sfarsitul lui august, depozitele in banci ale populatiei insumau 79 miliarde lei (22,35 miliarde euro), din care 49,9 miliarde lei (14,1 miliarde euro) in moneda nationala si 29,1 miliarde lei (8,25 miliarde euro) in valuta.

Referitor la decizia de majorare a plafonului de garantare de la 20.000 la 50.000 euro, luata la nivelul Uniunii Europene, guvernatorul a precizat ca BNR este de partea Guvernului in aceasta decizie.

"Adaug faptul ca e o decizie luata la nivelul Uniunii Europene. Guvernul a adoptat-o si noi suntem de partea Guvernului, care inteleg ca va hotari chiar azi majorarea la 50.000 de euro", a mai spus Isarescu.

Saptamana trecuta, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pregateste un act normativ prin care depozitele bancare vor fi garantate in limita a 50.000 de euro, fata de 20.000 euro in prezent.

Decizia autoritatilor romane a venit dupa ce ministrii europeni de finante au ajuns la un acord, la inceputul saptamanii trecute, referitor la majorarea plafonului minim de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, de la 20.000 la 50.000 de euro, in cazul in care bancile dau faliment.

"Tarile care s-au lansat in adoptarea de masuri suplimentare de sustinere a sitemelor financiare sunt,in multe cazuri, pe lista cu probleme. Nu cred ca trebuie sa intram in aceasta cursa a garantiilor, iar eventuaslele masuri trebuie atent studiate", a spus Isarescu, care a reiterat ca efectul crizei financiare internationale asupra Romaniei este unul limitat.

"Totusi, nu traim intr-o oaza", a adaugat el.

Isarescu a precizat ca, daca tarile europene vor lua alte masuri, si Romania este gata sa mearga in aceeasi directie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: