Bancile care au pus cota de piata inaintea prudentei vor fi primele ce vor avea probleme

Data publicarii: 15-10-2008 | Finante-Banci

Unele banci din Romania au pus cota de piata pe primul loc in detrimentul prudentei si sunt primele care vor plati, a spus marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, referindu-se la problemele de lichiditate pe care aceste banci le-ar putea intampina.

"BNR a tot repetat si am ajuns sub oprobriul multora spunand prudenta, si nu cota de piata. Nu toate bancile ne-au ascultat, unele au pus cota de piata pe primul loc si sunt primele care platesc, in sensul ca s-au plans sau se vor plange ca respira mai greu", a spus Isarescu, amintind insa ca toate bancile din Romania sunt solide si ca pe piata exista in continuare un exces de lichiditate, insa acesta este segmentat.

Guvernatorul BNR  a mentionat ca, pe fondul neincrederii din piata, unele banci ar putea avea probleme in a gasi lichiditate, dar ca banca centrala este gata sa le furnizeze, daca vor avea nevoie.

El a mentionat ca BNR a cerut din timp bancilor comerciale sa aiba planuri de urgenta pentru situatii speciale.

"Aceste planuri intra in functionare automat, daca anumiti indicatori finnciari se deterioreaza. Niciunul din aceste planuri nu a intrat in functiune, iar bancile din Romania sunt departe de o situatie de urgenta", a mai spus guvernatorul BNR.

Isarescu a precizat ca, in ciuda zvonisticii care a aparut referitor la unele institutii bancare, bancile din Romania sunt foarte bine capitalizate, "aceasta tendinta de capitalizare aparand initial pentru ca lumea nu avea incredere in Romania".

In 1999-2000, BNR a cerut bancilor chiar o supracapitalizare, aceasta ajungand atunci la un varf de 26%, in conditiile in care o capitalizare normala este la 8%, a mai spus Isarescu, mentionand ca, in prezent, capitalizarea sistemului bancar din Romania este inca la 13-14%.

Isarescu a calificat lichiditatea din sistemul bancar ca fiind "superabundenta".

"BNR a ramas in pozitia de debitor, iar pentru a ne atinge obiectivul de inflatie am absorbit bani de la banci. In prezent, tindem spre o pozitie de echilibru, insa exista inca exces de lichiditate", a mai spus guvernatorul BNR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: