Utilizatorii de Google Earth vor putea vedea obiecte de pana la 0,41 metri

Data publicarii: 15-10-2008 | IT&C

In urma cu o luna fusese lansat pe orbita un nou satelit, GeoEye1, dotat cu cea mai mare camera de luat vederi de pana acum. Pe 7 octombrie satelitul a capturat primele imagini in timp ce se deplasa pe o traiectorie de la Polul Nord catre cel Sudic, pe o orbita la inaltimea de 677 km si la o viteza de 27.000 km pe ora, in care a fost surprinsa Kutztown University din Pennsylvania.

Camera de inalta rezolutie poate face fotografii in care pot fi surpinse obiecte de pana la 41 de cm, potrivit vicepresedintelui GeoEye, Mark Brander. Acestea insa vor putea fi vazute doar de angajatii Agentiei Geo-Spatiale a SUA, care a contribuit cu jumatate din cei 502 milioane de dolari necesari proiectului.

Utilizatorii de Google Earth sau Maps se vor putea bucura totusi de fotografii mult mai clare decat pana acum, cu o rezolutie de 41 cm alb-negru si 1,65 m in color. Google este al doilea mare partener al GeoEye, principalul beneficar fiind guvernul Statelor Unite care va folosi fotografiile in interese de securitate nationala, fapt ce a ridicat o serie de intrebari legate de problema spionajului.

Biroul de PR al Geo Eye apreciaza totusi ca acesta este "opusul unui satelit de spionaj, deoarece spionii nu dau informatii pe internet si nu vand imaginile".

GeoEye Google Earth

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: