Divorturi in masa pe Wall Street: Cum l-a lasat balta extravaganta Cindy pe bancherul Tom

Data publicarii: 15-10-2008 | Lifestyle

Cum banii sunt una dintre principalele cauze de disputa intr-un mariaj, cuplurile de pe Wall Street nu au fost nici ele ferite de criza financiara. Timpurile grele din punct de vedere economic contribuie la distrugerea unor mariaje deja subrede sau chiar adauga noi probleme divorturilor aflate in desfasurare. Juramantul "la bine si la rau" devine un basm, intr-un moment in care realitatea iti goleste buzunarele.

Douazeci de ani de mariaj, prabusiti precum indicii bursieri

New York Post prezenta in urma cu ceva vreme povestea unui cuplu ajuns in pragul divortului, dupa o casnicie de 20 de ani. "Cindy" si "Tom" (nume fictive) s-au intalnit la un liceu din orasul New York si au trecut impreuna prin toate etapele vietii post-adolescentine. Au invins perceptia ca "ochii care nu se vad se uita" si au ramas uniti chiar daca au urmat cursurile unor facultati aflate in state diferite. Cindy dorea sa devina cea mai buna invatatoare a orasului, iar Tom pusese ochii pe lumea investitiilor bancare. O nunta intre cei doi era mereu in discutie.

Tom a ajuns sa faca tranzactii cu obligatiuni pentru o banca de renume, lucrand 60 de ore pe saptamana si aducand acasa nu mai putin de un milion de dolari pe an. Cum Tom avea din ce in ce mai mult succes, iar veniturile lui cresteau considerabil, Cindy a renuntat la activitatile didactice si s-a concentrat pe cresterea celor doi copii ai cuplului.

Apoi a venit dezastrul. Piata imobiliara s-a prabusit, iar Tom a fost disponibilizat. Cindy s-a uitat la el si i-a zis: "Repara situatia". Refuzand "sa stranga matul" si sa revina la o etapa modesta a vietii ei, Cindy a plecat intr-o scumpa vacanta, si-a innoit garderoba ca de fiecare data si a continuat sa redecoreze interiorul casei lor din oras.

Cand Tom a descoperit ca Cindy a inceput sa il si insele, dupa ce a fost disponibilizat, mariajul lor a devenit la fel de stabil ca si o speculatie pe bursa. Trei luni mai tarziu, cu Tom inca somer, Cindy si-a facut bagajele si si-a angajat un avocat pentru divort. "Mi-am pierdut familia, copiii, veniturile si identitatea", spune Tom.

Banii - marul paranoiei

Acum, pe Wall Street, aceasta poveste este intalnita la fiecare pas. Desi lipsa banilor nu este, inca, un motiv legitim pentru divort in Statele Unite ale Americii, despartirile in randul bancherilor au crescut cu 25% la firma de avocatura Westchester in acest an, iar cifra continua sa ia proportii la fiecare anunt negativ pe piata bursiera.

Acest trend a provocat chiar panica in randul unor persoane. Un avocat din New York a declarat ca unul dintre clientii sai era ingrijorat ca nevasta l-ar putea parasi daca ar afla ca venitul lui net a scazut de la 20 de milioane de dolari la 8 milioane de dolari pe an, dupa ce a suferit niste pierderi pe piata investitiilor. Pentru a fi sigur de continuitatea mariajului sau, acesta a mascat declinul averii imprumutandu-se pentru a plati pentru hainele extravagante si vacantele exotice ale sotiei.

Raoul Felder, un celebru avocat newyorkez care i-a reprezentat pe Larry Fortensky, in divortul sau de Elizabeth Taylor, pe fostul primar Rudolph Giuliani si pe Robin Given, fosta sotie a lui Mike Tyson, a concluzionat pe aceasta teama: "Banii sunt intr-adevar marul discordiei, barbatii stiu acest lucru, dar nevestele nu vor recunoaste niciodata".

Nu toti isi permit sa traiasca separat

Specialistii atrag insa atentia ca un divort nu este neaparat o solutie in aceste momente. Si nu doar datorita costurilor ridicate ale unui proces. Criza financiara a dus la o incetinire a procesului de divort, cuplurile fiind nevoite sa astepte pana casele sunt vandute si sa rezolve astfel problema partajului, dar si la situatia in care cuplurile separate continua sa locuiasca sub acelasi acoperis, pentru ca nu isi permit sa duca o viata independenta. "Cu siguranta criza financiara afecteaza desfacerea unor casatorii. De multe ori divortul devine definitiv dupa impartirea venitului obtinut din vanzarea casei", a declarat Joel Brown, un judecator din Florida.

Timpul in care un caz de divort este solutionat a crescut cu peste 50% in 2008, ne arata un studiu, dar Joel Brown ne atrage atentia ca, uneori, "familiile nu isi permit sa traiasca separat". Cu alte cuvinte, nu exista suficiente fonduri pentru ei sa isi cumpere alte locuinte.

Cornel Preda, Antena3.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: