Piata pensiilor obligatorii va ajunge la 850 milioane lei si 4 milioane de participanti in acest an

Data publicarii: 15-10-2008 | Finante-Banci

Piata pensiilor obligatorii va ajunge pana la sfarsitul acestui an la active administrate de 850 milioane lei si 4 milioane de participanti, nivelul activelor ramanand redus, in conditiile in care reprezinta doar 0,17% din produsul intern brut (PIB), a spus miercuri seful CSSPP, Mircea Oancea.

"In prezent, avem active nete de 500 milioane lei in sistem, iar numarul de participanti la fondurile de pensii pensii obligatorii e de aproape 3,8 milioane", a declarat Oancea.

El a adaugat ca, pana la 30 septembrie 2008, s-a inregistrat o evolutie cosntant crescatoare pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), in conditiile unei structuri care a permis administratorilor sa investeasca constributiile in instrumente considerate cu un grad de risc cel mai scazut.

Oancea a explicat ca fondurile de pensii au avut o perioada mai dificila din punct de vedere al investitiilor pe piata de capital in ultima perioada.

In ce priveste criza de pe plan mondial, Oancea sustine ca "este posibil sa se ajunga la o recesiune care sa afecteze si piata pensiilor private". 

"Avem un sistem incipient, iar perioada de revenire trebuie sa ne prinda pe o structura bine definita", a mentionat Oancea.

Presedintele CSSPP a precizat ca, in prezent, 80% din activele fondurilor de pensii obligatorii sunt plasate in  obligatiuni de stat si municipale si in depozite bancare.

"Fondurile au o expunere de numai 3% pe piata de capital", a mai spus Oancea.

Piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 498,3 milioane lei (133,47 milioane euro) la sfarsitul lui septembrie, in crestere cu 26,54% fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau la sfarsitul lui septembrie 3,779 milioane participanti de la care incaseaza contributii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: