Basescu le-a spus bancherilor ca deciziile UE impotriva crizei vor fi obligatorii

Data publicarii: 17-10-2008 | Finante-Banci

Presedintele Traian Basescu le-a spus reprezentantilor BNR si sefilor de banci comerciale ca eventualele decizii la nivel european privind criza financiara nu sunt doar recomandari pentru Romania, ci ar putea fi obligatorii, au declarat surse din piata bancara.

"Presedintele Traian Basescu, in dialogul purtat cu comunitatea bancara din Romania, a aratat ca in cadrul discutiilor purtate la Consiliul European de la Bruxelles desfasurat in zilele de 15 si 16 octombrie, le-a explicat sefilor de stat si de guvern prezenti ca Romania a trait in urma cu zece ani ceea ce se intampla acum in unele tari din UE, si ca recomanda ca eventuala utilizare a banilor publici din statele europene pentru capitalizarea institutiilor de credit cu probleme sa fie facuta numai dupa ce acestea vor fi curatate de activele neperformante", se arata in precizarea BNR.

Precizarea BNR vine ca replica la al doilea paragraf al stirii, in care se mentiona ca Basescu s-ar fi aratat ingrijorat ca statul roman ar putea sa aiba bani in institutii nelichide.

Presedintele a prezentat guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, celorlati reprezentanti ai bancii centrale si sefilor de banci comerciale principalele puncte de discutie de la summitul european dedicat crizei financiare de la Bruxelles.

Joi, la finalul reuniunii de la Bruxelles, atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu au spus ca, desi criza financiara nu loveste Romania in mod direct, recesiunea economica in care intra Europa afecteaza deja tara.

Basescu a aratat, la intalnirea cu bancherii, ca autoritatile de supraveghere a pietelor financiare din UE vor trebui sa colaboreze mai strans si in mod constant, pentru a preveni agravarea problemelor financiare sau raspandirea acestora.

Aceleasi surse au mai precizat ca presedintele le-a propus bancilor crearea unui plan comun in parteneriat cu Guvernul si alte autoritati lae statului pentru a actiona impotriva efectelor crizei financiare in Romania.

"Presedintele ne-a prezentat principalele puncte de discutie de la Bruxelles si ne-a propus un plan comun, in parteneriat cu autoritatile statului, cu Guvernul, pentru a trata efectele crizei financiare asupra economiei romanesti", a declarat un reprezentant al sistemului bancar prezent la discutii.

Intrebata daca presedintele sau guvernatorul au cerut aplicarea unor masuri concrete de catre banci, aceeasi sursa a precizat ca nu au fost luate in discutie probleme tehnice si ca dialogul a avut loc la un nivel general.

O alta sursa din domeniul bancar spune ca, in cadrul intalnirii, a fost pusa problema inaspririi cerintelor de prudentialitate pentru bancile din Romania, in caz de nevoie, iar guvernatorul Isarescu a indemnat inca o data institutiile de credit din Romania la prudenta.

Pozitia bancilor a fost exprimata la intalnire de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

Joi, la finalul reuniunii de la Bruxelles, Basescu avertiza ca o eventuala criza economica "nu va tine nici de guvernare, nici de sistemul financiar, ci de realitatea mediului in care ne aflam".

"De aceea, resursele financiare care exista, care pot fi atrase, trebuie dirijate catre productie, catre realizare de investitii, nu catre consum - daca vrem sa diminuam la maxim etapa a doua a crizei financiare, care e criza economica", declara joi seful statului.

"Efectele crizei economice mondiale se fac resimtite peste tot. Bancile nu mai au curajul sa se imprumute intre ele. Una nu stie de cealalta daca are produse toxice, toata lumea este blocata si de aceea exista riscul de gripaj al economiei reale. Aici trebuie sa fim prudenti si sa intelegem ca vor exista defectiuni in ce priveste investitiile", explica presedintele.

"Criza economica nu ne iarta daca nu suntem prudenti. Exista un risc de gripaj in economie, pentru ca bancile nu mai vor sa se imprumute reciproc", a mai spus joi Basescu, la Bruxelles.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: