Bancpost, reclamata la Consiliul Concurentei si ANPC pentru introducerea unui comision ilegal

Data publicarii: 20-10-2008 | Finante-Banci

Material preluat de pe www.urbaniulian.ro    

Tot mai multi clienti ai bancilor se plang ca li se modifica dobanzile si se introduc comisioane ilegale. Este si cazul lui A. Constantin din Vaslui, care a reclamat Bancpost Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Consiliului Concurentei, Bancii Nationale a Romaniei pentru introducerea unui comision de administrare, care conform adreselor inaintate catre clienti ajunge la 0,59% din sold. Aplicarea acestuia a dus la majorarea ratei lunare de la 311 lei la 425 de lei in primii ani de rambursare.
 
"Daca pana acum am acceptat tacit marirea ratei datorita majorarilor de dobanda de la 280 RON/luna in 2006 la 311 RON/luna in 2008, acest aspect legat de comisioane cred ca trebuie avut in vedere", spune A. Constantin din Vaslui.

Astfel, daca pana in septembrie 2008 comisionul de administrare aferent creditului era zero, dupa cum reiese din graficul de rambursare, pentru rata scadenta in luna septembrie, incepand cu luna octombrie, A. Constantin a constatat ca Bancpost a introdus un comision de administrare, care, conform adreselor inaintate catre clienti, ajunge la 0,59% din sold.

"Dupa cate am observat, justificarea bancii pentru introducerea comisionului se refera la contracararea efectelor crizei financiare internationale. Telefonic insa, justificarea a fost ca este un comision introdus de BNR si Bancpost se supune reglemetarilor BNR! Nu cred acest ultim aspect, intrucat BNR nu impune comisioane la nivel de consumator si nu pentru cele contractate anterior intrarii in vigoare a normelor!", spune A. Constantin.

"Cum contracareaza asta (introducerea comisionului n.r.) criza financiara nu o vad! Decat prin crearea de catre banca a unui fond prin care sa-si acopere pierderile suferite in urma imposibilitatii de rambursare a creditelor de catre clienti incerti, si nu mi se pare normal sa se faca pe seama persoanelor care au deja incheiat un contract de creditare, fie el si fara garantii", mai spune A. Constantin.

Un alt aspect oarecum ciudat apare si in calculul acestui comision care variaza de la o luna la alta dar nu in sensul descresterii odata cu soldul, nefiind rezultatul aplicarii cotei de 0,59%, ci uneori mai mult.

Potrivit lui A. Constantin, aplicarea acestui comision a condus la majorarea ratei lunare de la 311 lei la 425 de lei in primii ani de rambursare.

Clientul Bancpost aduce la cunostinta ANPC si CC ca nu a existat niciodata posibilitatea negocierii acestei situatii, ci doar informare precisa asupra suplimentarii sumei pe care o avea de platit catre banca in fiecare luna.

A. Constantin solicita verificarea legalitatii introducerii acestui comision lunar de administrare pentru contractele de credit fara garantie deja incheiate inainte de data intrarii in vigoare a acestor norme ale Bancpost aprobate de BNR, si inlaturarea aplicarii acestui comision.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: