Acalmia se instaureaza pe burse, in asteptarea rezultatelor financiare ale companiilor

Data publicarii: 20-10-2008 | Bursa

Slabite dupa doua saptamani de turbulente, pietele financiare se pregatesc incepand de luni sa infrunte "economia reala", printr-o serie de rezultate financiare ce vor fi publicate de marile companii din Europa, Statele Unite si Japonia, relateaza AFP.

In asteptarea evaluarii impactului crizei asupra rezultatelor financiare ale intreprinderilor, bursa din Tokyo si-a mentinut tendinta de urcare si indicele Nikkei a incheiat sedinta de luni in crestere cu 3,59%.

O ora mai tarziu, bursele europene au deschis sedinta in urcare, Londra urcand cu 0,79%, Paris - 2,28% si Frankfurt - 2,31%.

In acelasi timp, in Asia, indicele Hang Seng a avansat cu 6,04% pe bursa din Hong Kong, bursa din Singapore a crescut cu 3,31%, Bombay - 4,56% si Shanghai - 2,25%. Bursa din Sidney a inchis sedinta in urcare cu 4,3%, iar Manilla in scadere cu 1,69%.

"Informatiile pe plan internatonal nu au fost atat de negative in acest weekend", a declarat un consilier din cadrul Austock Securities, Michael Heffernan.

Europenii si americanii au decis sambata sa organizeze o serie de intalniri internationale pentru a face fata celei mai grave crize financiare de dupa 1929.

Potrivit traderilor, investitorii au ramas in continuare nelinistiti, asteptand publicarea rezultatelor financiare ale marilor companii americane, pentru a evalua amploarea problemelor economiei reale.

Microsoft, Ford, Apple, Boeing, Wachovia, Bank of America, Pfizer, Merck si Texas Instruments urmeaza sa-si afiseze rezultatele trimestriale in urmatoarele zile, asemeni mai multor grupuri mari din Europa, precum Credit Suisse, KPN, Daimler, Saint-Gobain sau GlaxoSmithKline. In Japonia, sezonul rezultatelor financiare incepe saptamana viitoare.

In Europa, cel mai mare grup de telefonie mobila din lume, Ericsson, a anuntat luni ca activitatea din al treilea trimestru nu a fost afectata de turbulentele financiare, insa a afisat un profit trimestrial in scadere cu 28%, raportat la o cifra de afaceri in crestere cu 13%.

Grupul farmaceutic Novartis a anuntat, la randul sau, un profit net in crestere cu 19% in primele noua luni ale anului, la 5 miliarde euro, intr-un context economic descris ca dificil de catre presedintele Novartis, Daniel Vasella.

La nivel macroeconomic, investitorii asteapta publicarea indicatorului compozit al activitatii economice din Statele Unite pentru luna septembrie, asteptat sa scada, conform analistilor.

Luni, presedintele bancii centrale americane, Federal Reserve, urmeaza sa vorbeasca in fata comisiei bugetare a Camerei Reprezentantilor, cu privire la "perspectivele economice si la pietele financiare".

In China, nivelul cresterii economice a coborat in al treilea trimestru sub pragul de 10%, pentru prima oara din 2005. Criza internationala a afectat economia chineza, a recunoscut purtatorul de cuvant al biroului national de statistica.

In Japonia, guvernatorul bancii centrale a declarat luni ca economia nipona continua sa stagneze. Cresterea economica japoneza a inregistrat in al doilea trimestru prima valoare negativa din ultimii sapte ani, de -0,7%, si numerosi economisti considera ca cea de-a doua economie mondiala e deja in recesiune.

In Olanda, statul a venit in ajutorul ING, una dintre primele 20 de banci din lume, anuntand ca va consolida capitalul grupului cu 10 miliarde euro.

In Franta, principalii directori ai Caisse d'Epargne si-au anuntat, luni, demisia, dupa ce banca franceza a inregistrat pierderi de 600 milioane euro din cauza riscurilor asumate in piata, in plina criza bursiera.

In timp ce bancile continua sa faca valuri, liderii americani si europeni incearca sa gaseasca o metoda de a reabilita sistemul financiar.

Supus presiunilor de catre europeni, presedintele american George W. Bush a declarat sambata ca este nerabdator sa gazduiasca primul summit pe teritoriul Statelor Unite, ce ar putea avea loc la New York, la putin timp dupa alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.

Uniunea Europeana doreste o reformare semnificativa a actualului sistem si propune, in principal, supravegherea pietelor la nivel mondial de catre Fondul Monetar International (FMI).

"Sustinator ferm al libertatii pietelor", Bush a subliniat ca este "esential sa mentinem fundamentele capitalismului democratic".

Un prim summit urmeaza sa enunte principiile reformei sistemului financiar mondial, considerata necesara pentru a evita repetarea unei crize asemanatoare. Urmatoarele intruniri vor avea ca scop aplicarea masurilor hotarate.

Potrivit presedintelui francez Nicolas Sarkozy, ce detine in prezent presedintia UE, aceste intruniri trebuie sa reuneasca tarile industrializate din cadrul G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Italia, Japonia, Marea Britanie, Rusia), marile state emergente din cadrul G5 (Africa de Sud, Brazilia, China, India, Mexic), precum si o tara araba.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: