Isarescu: Atac esuat asupra leului. Piata monetara, acaparata de dobanzile in crestere

Data publicarii: 20-10-2008 | Finante-Banci

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, luni, ca, saptamana trecuta, leul a fost tinta unui atac, care a esuat. Vineri, piata monetara a fost acaparata de dobanzile in crestere, mult mai mari decat ar fi trebuit sa fie de fapt. Dobanda ROBOR, pentru depozitele de tip overnight , este foarte des folosita in contractele de creditare. Insa, au existat banci comerciale care s-au repezit sa taxeze clientii, spune Isarescu. Regulamentul stabiirii acestor dobanzi este stabilit de banci si aprobat de BNR. Totusi, Banca Nationala nu se baga in lupta de concurenta, a declarat guvernatorul.

In prezent, se poate spune ca dobanzile Robid si Robod nu mai reflecta realitatile pietei monetare, spune Isarescu. "Pentru ziua de vineri, calculasem o dobanda de tranzactionare de 22%", a declarat guvernatorul. Dobanda ROBOR de vineri a fost cotata la 40%. "In mod categoric, datorita consecintelor comerciale, asemenea anomalii nu pot sa reziste prea mult in timp", a spus Isarescu.

Totodata, guvernatorul a tinut sa salute decizia unor banci de a isi anunta clientii ca au o dobanda de baza in functie de care se raporteaza.

Antena3.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: