ING a luat 10 miliarde euro de la stat, dar alte banci ar putea cere mai mult

Data publicarii: 20-10-2008 | Finante-Banci

ING a primit o injectie de capital de 10 miliarde euro de la guvernul olandez, iar Suedia s-a alaturat tarilor care ofera ajutoare bancilor de pe piata interna, investitorii reactionand la un raport ce arata ca mai multe banci europene ar avea nevoie de finantare, scrie Reuters.

Actiunile ING Group NV s-au scumpit cu 23%, dupa ce grupul financiar a calmat ingrijorarile referitoare la situatia sa financiara, in urma ajutorului acordat de guvernul olandez.

Dar, cum ING si-a fixat astfel o pozitie solida, atentia investitorilor s-a indreptat inspre alte banci, considerate ca avand o capitalizare sub nivelul necesar pentru a rezista unei recesiuni globale si pentru a suporta eventuale noi pierderi, din cauza produselor financiare structurate.

Societe Generale (SocGen) a condus o miscare ampla de depreciere a actiunilor principalelor trei banci franceze, ca urmare a ingrijorarilor ca acestea ar putea fi urmatoarele care vor cere finantare de la stat.

"Un capital solid este, evident, un avantaj competitiv in acest moment si credem ca investitorii vor determina in continuare o ieftinire a actiunilor bancilor prea slab capitalizate", spune analistul Stuart Graham de la Merrill Lynch.

Principalele banci europene ar putea avea nevoie de o injectie suplimentara de 73 miliarde euro, chiar si dupa ce au economisit 36 miliarde euro prin renuntarea la o serie de dividende, potrivit unui studiu al analistului citat.

"Bancile franceze, italiene si spaniole par sa aibe probleme cu capitalizarea", observa Stuart Graham. Banca franceza BNP Paribas ar putea avea nevoie de 7,3 miliarde euro, SocGen - 6,5 miliarde, iar Credit Agricole - 3 miliarde, potrivit studiului.

De asemenea, Deutsche Bank AG ar putea avea nevoie de 8,9 miliarde euro, UniCredit - 7,4 miliarde, iar Banco Santander -6,6 miliarde euro, mai arata studiul.

Dupa publicarea acestor date, titlurile SocGen au atins luni un minimum al sedintei de 40,05 euro/actiune, in scadere cu 11,6%, cea mai mica valoare de la inceputul lui 2003. Cotatia actiunilor a coborat in schimburile matinale cu 9,1%, la 41,20 euro/actiune, capitalizarea SocGen coborand la circa 24 miliarde euro.

Conform datelor de pe bursa Euronext, la 13:40 ora Romaniei, actiunile SocGen inregistrau o depreciere de 9,27%, BNP Paribas - 7,09% si Credit Agricole - 3,34%.

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a declarat, pentru postul de radio Europe 1 ca este posibil ca Franta sa cumpere participatii in cadrul unor banci, dar intr-o masura mai mica decat a facut-o Marea Britanie.

In Suedia, guvernul va aloca peste 1.500 miliarde coroane suedeze (205 miliarde dolari) planului destinat ajutorarii sectorului financiar national,  in cazul in care acesta va fi afectat de criza economica globala.

Oferta este destinata reasigurarii investitorilor impotriva riscului generat de noi datorii bancare si va fi in vigoare pana pe 30 aprilie 2009. Tousi, statul mentine posibilitatea extinderii acesteia cu inca opt luni.

Anuntul vine dupa ce, in prima jumatate a lunii octombrie, tarile mari din Uniunea Europeana (UE) si-au publicat planurile nationale de salvare a sistemului bancar, care prevad, in total, acordarea a circa 1.500 miliarde euro pentru recapitalizarea bancilor sau garantarea finantarii.

Berlinul a anuntat ca acorda circa 500 miliarde euro, Parisul - 360 miliarde euro, Madridul si Viena, fiecare cate 100 miliarde, iar Lisabona, 20 miliarde euro.

Cifrele publicate de tarile din zona euro se adauga celor anuntate de Marea Britanie, care a deschis calea, saptamana trecuta, cu un ajutor de 380 miliarde euro. Italia a anuntat, de asemenea, ca va cheltui 40 miliarde euro pentru salvarea sistemului bancar.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: