Cum se protejeaza bancile de criza: dobanda la credite ajunge din urma camata

Data publicarii: 21-10-2008 | Finante-Banci

Dobanzile la imprumuturile pentru persoane fizice au crescut si cu 13,5 puncte procentuale doar in ultimele zile, ajungand la 24,5%. Campioanele majorarilor sunt Alpha Bank si UniCredit Tiriac. Isarescu avertizeaza bancile ca si-ar putea pierde clientii, noteaza Cotidianul.

Creditele noi de nevoi personale in euro acordate de Alpha Bank au, incepand de la finele saptamanii trecute, o dobanda cu nu mai putin de 13,5% mai mare. In urma majorarii, costul creditului a ajuns la 24,5%. Alpha nu este insa singura banca ce a decis sa umble la dobanzi. Inca alte sase institutii de credit au decis sa scumpeasca imprumuturile pentru persoane fizice, unele doar pe cele in lei, altele doar pe cele in euro, iar UniCredit Tiriac a preferat ambele variante. Banca italiana a adaugat pana la 3 % la dobanzile pentru creditele in euro si pana la 5% pentru cele la creditele in lei.

"Majorarea vizeaza toate creditele acordate persoanelor fizice. Aceasta decizie vine ca urmare a scumpirii substantiale a resurselor. Banca se finanteaza acum mai scump. Cresterile de dobanda nu se aplica si creditelor existente deja in portofoliu", ne-au explicat reprezentantii UniCredit Tiriac.

De altfel, aceasta explicatie circula pe buzele tuturor bancherilor in actualele conditii de criza. Dobanda medie la lei pe piata monetara (ROBOR, folosita de unele banci la calculul ratelor la imprumuturile in lei) a atins luni un nivel aproape incredibil de 52%. Daca pe moment bancile romanesti se pot finanta cu lei fie direct prin atragerea de depozite, fie prin accesarea unui credit Lombard de la Banca Nationala, in ipoteza in care aceste doua variante nu vor mai putea fi disponibile din diverse motive, ele ar trebui sa accepte varianta oferita de piata monetara interbancara, ceea ce ar conduce la scumpirea creditului. Transferarea tuturor costurilor asupra clientilor bancari are insa multe dezavantaje.

Erata

Potrivit reprezentantilor Alpha Bank, in cadrul articolului de mai sus s-au strecurat urmatoarele erori:

  • Dobanda la creditul Alpha 4All acordat in lei este de 16,5%, nu de 20,5%.
  • Dobanda la creditul Alpha 4All acordat in euro este de 16.5%, nu de 24,5%.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: