Bancheri: Dobanzile de pe piata interbancara vor reveni la nivelul de 15-17%

Data publicarii: 21-10-2008 | Finante-Banci

Dobanzile exagerat de mari de pe piata interbancara vor reveni la 15-17% este parerea reprezentantilor bancilor chestionati aseara la Money Show. Chiar si asa bancile considera ca nivelul dobanzii este mare si ca va crea probleme de finantare in 2009.

Bancherii spun ca situatia creata a dat o lectie speculatorilor dar a afectat in acelasi timp atat persoanele fizice cat si companiile. Acestia cred ca nivelul dobanzii de pe piata interbancara se va regla in mai putin de o saptamana:

"Este o situatie creata artificial de BNR care vrea sa pedepseasca speculatorii, dar pe de alta parte loveste si in banci si in clientii acestora. Pana in a doua jumatate a acestei saptamani dobanzile vor reveni in niste limite normale, normale pentru perioada pe care o traim, in conditiile in care Guvernatorul spune ca este lichiditate foarte multa este nefiresc sa vezi dobanzi de 15-17%", a declarat Dan Pascariu, presedinte Unicredit Tiriac Bank.

Vicepresedintele executiv al Bancpost, Lucian Isar considera insa ca aceasta situatie nu se datoreaza doar speculatorilor ci si Bancii Centrale care, in opinia sa, a crescut dobanda mai mult decat era necesar:

"Dobanzile in piata romaneasca vor ramane ridicate,nu la nivel de 40% se vor corecta spre 15-16%, dar nu vor scadea sub, iar cred in continuare ca BNR a crescut dobanda mai mult decat era cazul, se vor vedea efectele in 2009" a spus Lucian Isar, vicepresedinte executiv Bancpost.

In aceste conditii dobanzile mari de pe piata interbancara ar putea obliga bancile sa transfere costurile imprumuturilor catre clienti,lucru care ar duce chiar la imposibilitati de plata.

"Nu e in interesul nimanui sa reseteze clientului dobanda la 50% pentru ca, inca odata repet, clientul acela nu mai plateste",a precizat Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank.

Guvernatorul Mugur Isarescu a avertizat bancile sa nu se grabeasca sa majoreze dobanzile la creditele acordate populatiei pentru ca situatia din piata monetara este temporara, iar ROBOR-ul nu trebuie luat ca referinta.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: