Pilon II: GEA vrea sa stranga semnaturi pentru garantarea unui randament cel putin egal cu inflatia

Data publicarii: 22-10-2008 | Economie

Grupul de Economie Aplicata (GEA) vrea sa stranga semnaturi pentru ca administratorii de pensii private obligatorii sa garanteze un randament anual cel putin egal cu inflatia, deoarece considera necesara aceasta masura in contextul crizei internationale, a spus  directorul executiv al GEA, Liviu Voinea.

"Ceea ce s-a intamplat in America ne demonstreaza vulnerabilitatea acestor instrumente financiare", a declarat director executiv al GEA, Liviu Voinea.

El a subliniat ca trebuie "sa evitam ca economiile populatiei sa se piarda".

"Nu sunt valabile argumente de genul: avem o experienta de 100 de ani", a continuat Voinea, care a precizat ca banci mari din SUA au dat faliment in conditii economice dificile.

"Trebuie sa se introduca un cadru de reglementare privind randamentul minim garantat. Vrem sa avem o campanie de strangere de semnaturi pe aceasta tema", a mai spus seful GEA.

El considera ca "lobby-ul administratorilor fondurilor de pensii e foarte puternic", motiv pentru care nu trece de Parlament nicio propunere de acest fel.

Voinea sustine ca daca fondurile de pensii private obligatorii incepeau sa investeasca mai devreme, acum erau "pe pierderi" si nu "pe zero" cum sunt in prezent.

"Asa cum este facut sistemul in acest moment, este un dezastru care se asteapta sa se intample", a mai spus Voinea.

Primele pensii se vor plati peste 20-25 de ani, iar daca atunci se constata ca nu sunt bani pentru pensii, statul va fi sub presiune sa intervina el si sa dea pensiile, considera seful GEA.

In ce priveste Fondul de Garantare, Voinea sustine ca acesta garanteaza contributiile la valoarea nominala, respectiv numai suma depusa, fara niciun randament.

"Este foarte bine si sa garanteze 1% peste inflatie. Cine vrea randamente mari sa aleaga pensiile private facultative (pilon III)", a explicat Voinea.

El considera ca masura ar trebui luata si pentru ca statul obliga angajatii sa contribuie la acest sistem.

"In prezent, nu exista niciun pericol in ce priveste criza internationala, deoarece nu este vorba despre multi bani deocamdata", a mai spus Voinea.

La inceputul lunii ianuarie, sase organizatii ale societatii civile au propus autoritatilor, printr-o scrisoare deschisa, introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei, acoperirea garantiei urmand sa cada in special in sarcina administratorilor.

Reprezentantii coalitiei au explicat ca acoperirea garantiei trebuie sa revina in sarcina administratorilor, deoarece ei sunt cei care gestioneaza aceste sume si, implicit, ei trebuie sa isi asume riscurile acestei activitati.

Acestia au mai spus ca se doreste o masura pentru a proteja interesele cetatenilor care contribuie astazi si a celor care vor contribui in urmatorii ani la pilonul II al sistemului de pensii.

In mai, senatorii au respins propunerea legislativa initata de cativa parlamentari cu privire la instituirea a unui randament minim garantat egal cu inflatia anuala pentru fondurile de pensii private obligatorii, dupa ce si Guvernul a dat aviz negativ acestei propuneri.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: