Imprumutul bancar, un lux la care romanii de rand nici nu mai indraznesc sa viseze

Data publicarii: 23-10-2008 | Finante-Banci

Dobanzile cresc de la o zi la alta, locuintele nu mai reprezinta o garantie sigura pentru banci, iar cele mai multe dintre veniturile cetatenilor nu mai sunt luate in considerare.
 
Bancpost nu mai ia in considerare veniturile din chirii, pensii sau indemnizatii pentru copii. Acum, regulile se fac in functie de salariul pe care il ai pe cartea de munca.

OTP Bank nu mai accepta veniturile din strainatate, dividende, activitati agricole sau comisioane. Daca vrei sa faci un credit ipotecar, ti se acorda doar jumatate din valoarea casei pe care o pui gaj.

Cele mai multe banci au renuntat la creditele in franci elvetieni sau in dolari, pentru ca nu mai sunt rentabile. Banci care mai acorda credite in CHF: Banca Romaneasca, Millenium Bank, Garanti Bank, Bancpost, MKB Romexterra Bank, Raiffaisen Bank, Volksbank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank.

Bancile care nu mai acorda credite in USD: Alpha Bank sunt Banca Romaneasca.

Asa ca ajungi la concluzia ca mai poti face credit doar in lei sau in euro, dar cu dobanzi ametitoare.

Site-urile specializare arata ca la un impumut ipotecar in lei, dobanda anuala efectiva a ajuns la 18%. In cazul creditelor de consum, dobanda a trecut de 25%. La creditele in euro dobanzile sunt mai mici, dar riscul valutar este foarte mare avand in vedere cotatiile la care a ajuns moneda europeana in ultima vreme.

In aceste conditii, nu putem spera decat ca bancherii vor asculta mesajul guvernatorului BNR care ii sfatuieste sa nu mai ridice dobanzile pentru ca vor ramane fara clienti.

Realitatea TV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: