CSSPP le permite fondurilor de pensii private sa investeasca mai mult in instrumente cu venit fix

Data publicarii: 24-10-2008 | Finante-Banci

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat normele pentru modificarea temporara a limitei maxime aplicabile investitiilor fondurilor de pensii private de pe pilonul II si pilonul III, a anuntat Comisia.

In urma analizei structurii portofoliilor de investitii ale fondurilor de pensii private s-a evidentiat necesitatea depasirii temporare a limitei maxime de investitii in instrumente financiare, precum titlurile de stat, certificatele de trezorerie si obligatiunile guvernamentale emise de Ministerul Economiei si Finantelor din Romania sau de statele membre ale Uniunii Europene.

"CSSPP a adoptat aceste masuri in vederea asigurarii stabilitatii financiare in sistemul pensiilor private, in contextul actual al dificultatilor ce afecteaza pietele financiare la nivel mondial", se arata in comunicatul Comisiei.

Astfel, administratorul poate decide ca, pentru o perioada de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei norme, sa investeasca in titluri de stat, certificate de trezorerie, obligatiuni guvernamentale, indiferent de termenul de scadenta sau maturitatea acestor instrumente financiare, cu depasirea plafonului actual de 70% din valoarea totala a activelor fondului de pensii.

Actele normative aprobate stabilesc pasii pe care trebuie sa ii indeplineasca administratorii fondurilor de pensii private in aplicarea acestor norme, inclusiv obligatiile administratorilor cu privire la notificarea CSSPP si informarea participantilor.

Normele vor fi supuse adoptarii in procedura de urgenta prevazuta de reglementarile in vigoare, cu renuntarea la procedura de consultare publica.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: